De meningmaker

Op mijn Twitter-timeline kwam ik vandaag een aantal verontruste berichten tegen naar aanleiding  van de Pauw-uitzending van gisteravond (donderdag 15-10). Daar was namelijk een jongeman uitgenodigd die zichzelf een ‘opiniemaker op Facebook’ noemde. In dit geval hield die titel in dat hij op Facebook een bericht had geplaatst waarin hij voorstelde alle Israëlische toeristen in Nederland total loss te slaan. Daar is vervolgens aangifte van gedaan wegens oproepen tot geweld en toen werd hij uitgenodigd bij Pauw. Want blijkbaar heb je daar recht op als je op Facebook opiniemaker bent (wanneer zal de rest van Nederland uitgenodigd worden?). Toegegeven, de jongen (Youness Ouaali) heeft een iets groter publiek dan de gemiddelde Nederlander op Facebook, maar anders dan dat is hij een volstrekt onbeduidende man die een bijzonder ongenuanceerde opinie heeft gemaakt.

ouaali

Enkele momenten voordat Ouaali onderwerp van gesprek werd, ging de discussie in Pauw over het plaatsen van een asielzoekerscentrum in een joodse buurt in Amstelveen. Aan tafel zaten rabbijn Yanki Jacobs, een journaliste met joodse achtergrond en twee (niet-joodse) BN’ers. De BN’ers gaven tijdens dit gesprek flink af op de rabbijn en zijn weerstand jegens islamitische vluchtelingen in de joodse gemeenschap. Zij begrepen zijn angst niet en wezen hem erop dat deze weerstand niet strookt met de joodse ideologie van compassie. Een best interessante, doch niet altijd even vriendelijke, discussie. Wat echter pas echt opviel is dat zij tijdens het gesprek met Ouaali met geen woord repten.

Compassie is in vrijwel iedere religie een kernbegrip. Het jodendom én de islam zijn daar voorbeelden van. Dat niet iedere aanhanger van deze religies dit in zijn leven weet te verwerken neemt niet weg dat het ideaal van compassie aan de basis ligt. Het is dus vreemd dat een joodse man streng wordt aangesproken als hij niet genoeg compassie toont, maar de islamitische man slechts enkele keren wordt onderbroken, om het vervolgens te hebben over de impliciete betekenis van zijn interpunctie. Het is alsof de mensen aan tafel de islam niet met compassie en liefde associëren, waar andere religies dat wel is gegund.

Ouaali zélf is degene die aangaf dat de islamitische gemeenschap zich niet aansluit bij zijn voorstel; anders dan Jacobs werd hem in Pauw niets gevraagd over wat zijn volgelingen (of Facebookvrienden) van zijn uitlating vonden. Het is mogelijk dat deze vraag niet kwam omdat het programma hem niet te expliciet met de islam wilde verbinden – omdat hij de spreekstoel als individu en niet als woordvoerder bekleedde. Toch is duidelijk dat hij een moslim is en hoewel hij in deze situatie niet representatief is voor de gemeenschap, draagt hij voor de gemiddelde kijker wel bij aan de beeldvorming over de islam.

opiniemaker

De islam wordt in Nederland al veel te veel geassocieerd met agressie en intolerantie en nu krijgt een man als deze ook nog een platform om zijn haatdragende Facebookmeningen op nationale televisie te uiten. Iedere dag lezen we op social media nare berichten die oproepen tot haat en geweld, slechts een klein percentage daarvan afkomstig van moslims, en geen daarvan een uiteenzetting bij Pauw waardig. Waarom wordt deze man dan überhaupt aan het woord gelaten? Als men het bij de aangifte had gelaten, zou hij nu misschien met een fikse boete zitten zónder terug te kunnen blikken op zijn 15 minutes of fame. Want die verdient hij niet.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s