Geen peil om op te trekken

Het is het roze blog weer eens gelukt om landelijk nieuws te worden. GeenStijl -tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend- heeft in samenwerking met het Burgerforum EU en het Forum van Democratie voor het tweede nationale referendum in de Nederlandse geschiedenis gezorgd. Na een extensieve campagne zijn ze erin geslaagd om meer dan 300.000 handtekeningen te verzamelen om te kunnen stemmen over het Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds. Referenda zijn een prachtig iets, maar dit verdrag is hiermee slachtoffer geworden van gruwelijk misbruik om een politiek statement te maken. 

Waar GeenPeil eigenlijk naar op zoek is, is een sentiment tegen de Europese Unie, en het is het verdrag hard aan het framen om dat sentiment te ontwikkelen. Dat GeenStijl en aanverwante journalisten het niet zo op hebben met Brussel moge bekend zijn: de term EUSSR is van hen afkomstig, en bij het vorige referendum, over de Europese Grondwet, was het blog er ook al bij. Maar ja, stemmen over het verlaten van de Europese Unie gaat zo moeilijk, want daar kan volgens de wet geen referendum over worden gehouden. Dan maar het eerstvolgende verdrag dat iets met de EU te maken heeft proberen af te schieten.

Een van de formulieren. Merk op hoe het volgens GeenPeil om een referendum “over de EU” gaat.

En dat is toevallig dit verdrag. Het lijkt me sterk dat alle ondertekenaars volledig op de hoogte zijn van waar het referendum eigenlijk over gaat, gezien in bijna geen enkel onderdeel van de campagne Oekraïne überhaupt wordt genoemd. Eerder over hoe veel politici zich vóór meer macht naar de Europese Unie hebben uitgesproken. Ja, er gaat een filmpje de rondte waarin Moldavië op de kaart aangewezen moet worden, met als argument dat Nederland geen verdragen aan moet gaan met landen waarvan de man in de straat niet weet waar het ligt. Niet dat dat een bijzonder sterk argument is.

En dan de openlijke aanval op Alexander Pechtold. D66, die altijd het invoeren van het referendum als een van zijn kroonjuwelen heeft beschouwd, is geen voorstander van GeenPeil gebleken, wat wordt geframed als een tegenstand tegen referenda in het algemeen. Nu zal ik eerlijk zijn, ik ben zelf lid van D66. Ik ben groot voorstander van referenda, en ik vind dat Pechtold inmiddels wel héél lang aan de macht is binnen een partij die voor bestuurlijke vernieuwing meent te zijn. Die vete over en weer is ook wel heel erg kinderachtig aan het worden. Maar ik ben tegen een referendum als deze onder valse voorwendselen is aangevraagd, wat bij GeenPeil toch echt het geval lijkt te zijn. Dat maakt mij (of D66) niet hypocriet, dat maakt mij iemand die waarde hecht aan procedure. De hele referendumwet waarmee dit alles mogelijk is gemaakt, is zelfs mede ingediend door een voormalig Tweede Kamerlid van D66, Boris van der Ham.

Maar goed, ik denk dat er veel mensen zijn die niet weten wat er rond dit verdrag eigenlijk allemaal heeft gespeeld. Dit is stiekem het belangrijkste verdrag van de afgelopen jaren geweest. Toen in november 2013 toenmalig Oekraïens president Viktor Yanukovich besloot om dit verdrag niet te ondertekenen, ontstonden er protesten in Kiev. Protesten die tegenwoordig bekend staan als Euromaidan. Dit protest mondde uit in een revolutie. De revolutie eindigde eerst in een contrarevolutie, toen in een crisis, toen in een burgeroorlog. De Volksrepubliek Donetsk, MH17, de huidige relatie met Rusland, alles valt te herleiden op dit verdrag. Europa heeft heel hoog ingezet om dit erdoor te krijgen.

En nu, met dit raadgevende referendum, is de definitieve inwerkingtreding vertraagd. Dat het erdoor komt staat buiten kijf, je breekt geen 20 jaar aan diplomatieke betrekkingen af omdat een handvol Nederlanders zich door een paar demagogen met roze plopkappen heeft laten misleiden. Maar gefeliciteerd GeenStijl, ten koste van maar liefst 30 miljoen euro belastinggeld en de hulp van een paar politieke schreeuwlelijkerds ben je erin geslaagd om…een paar EU-diplomaten tijdelijk in de weg te zitten. Goed gedaan hoor.

Cпасибо!
Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s