Gedoogbeleid in de trein

Aan het begin van dit decennium werd met veel controverse het OV-chipkaartsysteem geïmplementeerd in het Nederlandse openbaar vervoer. Gedurende enkele maanden of zelfs jaren was bij Nederlanders eens niet het weer het favoriete onderwerp om over te klagen, maar de OV-chipkaart. Vrijwel iedereen was het er over eens dat het een verschrikkelijk ding was en dat de papieren kaartjes nooit mochten verdwijnen.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en lijkt de storm behoorlijk geluwd. De meeste mensen zijn ondertussen gewend aan het systeem van in- en uitchecken, of hebben zich in ieder geval bij de situatie neergelegd. De meeste problemen die ermee waren zijn inmiddels opgelost. Er zijn nu wegwerpchipkaarten, reizen met verschillende vervoerders kost je geen extra geld meer, en zaken als meereiskorting, keuzedagen en fietskaarten zijn succesvol ‘verchipt’.

Toch lijken er nog steeds een heleboel mensen te zijn die moeite hebben met de overgang. Maar al te vaak tref ik mensen in de trein die niet hebben ingecheckt. Meestal worden ze erop geattendeerd door de conducteur, om vervolgens uit te roepen dat ze er volgende keer beter aan zullen denken. De conducteur loopt dan verder, en geeft ze daarmee in principe een gratis reis. In het ergste geval worden ze gemaand om even snel in te checken bij de volgende halte. Een cadeautje voor hun vergeetachtigheid, al dan niet expres. En bij sommige van deze reizigers ligt het er in mijn ogen wel erg dik bovenop dat het woord ‘vergeetachtig’ tussen aanhalingstekens gezet mag worden.

Natuurlijk zal dit niet altijd op deze manier gebeuren. Er verschijnen ook af en toe berichten dat sommige controleurs juist weer erg fanatiek boetes uitschrijven – ook aan abonnementhouders die in principe allang betaald hebben voor hun ticket. Niettemin geeft het wel aan dat er een zekere willekeur geslopen is in het beleid van NS omtrent zwartrijders. De ene keer is er zowat sprake van een gedoogbeleid, de andere keer zijn ze juist extreem streng.

Persoonlijk vind ik het sowieso lastig te begrijpen hoe je kan vergeten om in te checken. Het lijkt me sterk dat al deze mensen vroeger ook vergeten zouden zijn om een papieren kaartje te kopen, toch? Het feit dat je met de trein moet reizen vereiste altijd al een handeling. Eerder moest je naar de automaat, of als je al een kaartje had moest je hem afstempelen. Tegenwoordig moet je je chipkaart voor een paal houden, wat eigenlijk volkomen equivalent is aan afstempelen.

Ik denk dat NS er goed aan zou doen om in ieder geval consequenter te worden in hun beleid. In de praktijk betekent dat terug naar zero tolerance voor mensen die echt niet hebben betaald voor hun reis: ofwel beboeten, ofwel uit de trein zetten. Eventueel kunnen de boetes dan iets omlaag, of kunnen ze evenrediger worden naar de ritprijs, als dat eerlijker wordt geacht.

Het goede nieuws is dat steeds meer poortjes gaan sluiten, en dat dan zwartrijden – of, laten we de mensheid het voordeel van de twijfel geven, oprecht vergeten in te checken – dan een stuk moeilijker wordt. Voor de sociale veiligheid in de trein zal het ook een stuk beter zijn, aangezien de meeste agressie in de trein veroorzaakt wordt door zwartrijders. Maar zover zijn we voorlopig nog niet. Een groot aantal stations, voornamelijk buiten de Randstad, heeft nog niet eens poortjes. Tot die tijd vind ik het, als eerlijke betalende klant, nogal irritant dat veel zwartrijders relatief gemakkelijk wegkomen met hun ‘vergeetachtigheid’. En dat mag best wat vaker worden gezegd.

Zo zie ik het graag. (Foto: nu.nl)
Advertenties

2 reacties op ‘Gedoogbeleid in de trein

  1. Elise 12 oktober 2015 / 11:36

    Conducteurs kunnen de reisgeschiedenis op de ov chipkaart checken. Zo heb ik laatst ook geen boete gekregen omdat ik elke dag reis, maar deze keer vergeten was in te checken. Er zijn dus ‘verzachtende omstandigheden’ en daar ben ik erg blij mee!

  2. Daan Kusen 14 oktober 2015 / 15:11

    Vergeten in te checken heb ik eigenlijk nooit. Ik ben wel vaak bang dat ik vergeten ben uit te checken. Zeker als de bus/trein vol zit en iedereen zich massaal zich naar buiten dringt.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s