Referendum Nieuw-Zeeland: met vlag en wimpel slagen, of een vlag op een modderschuit?

De huidige vlag van Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland, het land dat zo zuidelijk ligt dat er regelmatig kaarten verschijnen waar het land niet op is afgebeeld, houdt komend jaar een referendum over zijn vlag. De huidige vlag, die nog afkomstig is uit het tijdperk van Britse overheersing, heeft de afgelopen paar jaar geen bijzonder sterke positie meer, met ongeveer een kwart tot een derde van de bevolking die de vlag veranderd zou willen zien. Men vindt dat de vlag impliceert dat Nieuw-Zeeland nog altijd een Britse kolonie is, dat het te veel op de Australische vlag lijkt, en dat de vlag de Maori-bevolking te weinig vertegenwoordigt. Voor dit referendum wordt in twee rondes bepaald of de huidige vlag behouden blijft, of dat deze vervangen wordt door één van deze vijf alternatieven. 

De Zilveren Varen

Voorstel van Alofi Kanter

Één van de belangrijkste symbolen voor Nieuw-Zeeland is de zilveren boomvaren (ponga in het Maori), en dit komt dan ook bijzonder vaak naar voren in de voorgestelde vlaggen. De varen wordt al gebruikt door verschillende sportteams, is al sinds de ‘verander de vlag’-beweging is opgestart de absolute favoriet, en wordt door een groot deel van de bevolking al geaccepteerd als symbool voor het land. Een mogelijk nadeel van het ontwerp is dat het ontwerp vaak te ingewikkeld of te druk is voor een vlag.

Zilveren Varen met Zuiderkruis

Voorstel 1 van Kyle Lockwood
Voorstel 2 van Kyle Lockwood

Wederom een varenontwerp, dit keer met de toevoeging van het rode Zuiderkruis, zoals bij de huidige vlag. Het poogt waarschijnlijk de tegenstanders van het veranderen van de vlag te overtuigen door een ‘bekend’ onderdeel te combineren met de varen, in de hoop wat meer steun te verkrijgen onder de bevolking. Maar het laat het wel ietwat lijken op een bedrijfslogo.

Koru

Voorstel van Andrew Fyfe

‘Koru’, Maori voor spiraal, is voor de verandering een keer géén varenontwerp. Maar het is er tegelijkertijd wél een. De spiraal staat namelijk voor een jonge, nog opgekrulde varen, en is binnen de Maori-cultuur een symbool voor nieuw leven, groei, kracht en vrede. Dit was, met de drie voorgaande vlaggen, één van de vier oorspronkelijke ontwerpen waarover gestemd kan worden, en is van die vier mijn favoriet. Er is vorige week echter een extra ontwerp bij gekomen, die (als ik Nieuw-Zeelander was geweest, althans) absoluut mijn stem had gekregen.

Red Peak

Voorstel van Aaron Dustin

De ‘rode berg’ is er op het laatste moment bijgevoegd, nadat er door een partij een vrij succesvolle campagne voor dit ontwerp werd gevoerd. De vlag is doordrenkt met Maori-mythologie, gebaseerd op een door hen gebruikte weefmethode, en verwijst onder meer naar de natuur van Nieuw-Zeeland. Het zal waarschijnlijk vooral stemmen trekken bij tegenstanders van een varenontwerp, maar het is wel de enige vlag die voldoet aan de officieuze regels voor vlagontwerp. Tegenstanders van de vlag willen nog wel eens belachelijk uit de hoek komen, alleen. 

Al met al denk ik dat de huidige vlag gewoon zal aanblijven. Verandering is altijd moeilijk voor veel mensen, men vindt het te duur en onnodig, en de vlag is, ondanks het feit dat het op de Australische vlag lijkt, een symbool geworden voor veel mensen. Meer dan de helft is voorlopig voorstander van de huidige vlag. Toch blijf ik hopen op een overwinning voor Red Peak.

Dan hangt de vlag er bij mij wel uit.

Advertenties

Een reactie op “Referendum Nieuw-Zeeland: met vlag en wimpel slagen, of een vlag op een modderschuit?

  1. Daan Kusen 26 september 2015 / 14:51

    Die Maori-vlag vind ik wel vet. Doet me denken aan het ‘Air’ symbool, in de Last Airbender-serie.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s