Witwassen

Witwassen doen sommige mensen met geld dat zij op illegale wijze verkregen hebben; geld dat een ongewenste afkomst heeft, om het zo maar te stellen. Als jij niet wilt dat mensen weten dat jouw geld ergens vandaan komt waar het niet vandaan hoort te komen, kun je stappen ondernemen, een paar transacties uitvoeren, en het lijkt alsof er nooit iets illegaals is gebeurd. Witwassen is daarmee zelf ook een misdrijf. Wat men echter ook kan witwassen zijn mensen. Dat klinkt misschien nóg illegaler dan het witwassen van geld zou zijn, maar dat is het bij lange na niet.

Het witwassen van mensen is iets dat in de media gebeurt en heeft dan ook weinig te maken met handel en transactie, en alles met representatie. In het Nederlands wordt er weinig over gezegd; in het Engels is er de term ‘whitewashing’ aan gegeven, door mij dus letterlijk vertaald naar witwassen*. Waar het witwassen van geld de afkomst van dit geld probeert te verbloemen, wordt bij witwassen in de media de afkomst van een personage of persoon verbloemd. Zo was er bijvoorbeeld bij de nieuwe Star Trek-film Into Darkness (2013) veel ophef over het feit dat Benedict Cumberbatch de rol van Khan toebedeeld had gekregen. Dit personage is in de originele Star Trek-verhalen een man met niet-westerse uiterlijke kenmerken. Benedict Cumberbatch daarentegen is een spierwitte Brit.

In Star Trek: Into Darkness verliest Khan alles dat wijst op zijn niet-westerse achtergrond, behalve zijn naam. Een ander voorbeeld van witwassen in populaire media vindt plaats in de film The Lone Ranger (2013). Eén van de hoofdrollen in die film wordt vertolkt door Johnny Depp, die in deze film een indiaan (inheemse Amerikaan?) speelt. In beide gevallen is het moeilijk voor te stellen dat de rol niet naar een acteur met een relevante afkomst had kunnen gaan. Donkere mensen hebben in het huidige mediaklimaat al genoeg moeite rollen te vinden waar zij niet enkel voor worden gecast omdat men op zoek is naar bijvoorbeeld een ‘gangster’ of een sultan. Als blanke mensen deze rollen nu ook al gaan vertolken, wat blijft er voor hen dan nog over?

Johnny Depp en Armie Hammer in The Lone Ranger

Misschien blijft over een rol als die van Nasrdin Dchar in het nieuwe Nederlandse Meiden van de Herengracht. Dit is een serie die gaat over het rijke leven in Amsterdam, waarin Dchar de rol van een miljardair speelt die een romance aangaat met één van de meiden waar de serie over gaat. De naam van Dchar’s personage is Gijs Berings. Nu ben ik zelf al erg blij dat Nasrdin Dchar, een Marokkaanse Nederlander, in deze serie speelt. Als het niet al was om grotere diversiteit, dan wel omdat hij in mijn ogen één van de mooiste mannen en beste acteurs van de Nederlandse televisie is. Toch vraag ik mij dan af wat de reden is dat hij in de serie met een oer-Hollandse identiteit rondloopt.

Was het nodig om Nasrdin Dchar, een toch al gevestigde naam in Nederland, ook wit te wassen? En zo ja, waarom? Mocht de aandacht niet worden gevestigd op het feit dat Dchar ondanks zijn ‘neutrale’ Nederlands toch Marokkaanse roots heeft? Is het niet geloofwaardig dat een Marokkaanse Nederlander een miljardair is met een blonde vriendin? Kort gezegd, is Nederland toch nog steeds niet klaar voor etnische diversiteit in de media?
Blijkbaar niet, want mannen als Nasrdin Dchar en Achmed Akkabi worden nog altijd met namen als respectievelijk Gijs en Philip (Bluf, 2014-heden) opgescheept. Zij worden witgewassen. Zij mogen meespelen, maar enkel als hun ongewenste afkomst wordt verbloemd, als zwart geld. En dat is een schande.

*De Engelse term ‘whitewashing’ in andere contexten dan deze kan níet letterlijk vertaald worden naar het Nederlandse ‘witwassen’, maar betreft een (politieke) strategie van verdoezeling

Advertenties

Een reactie op “Witwassen

  1. Daan Kusen 20 september 2015 / 22:49

    Het is inderdaad een probleem. Moet meteen denken aan de ‘rel’ (want zo hevig was ‘ie niet eens) rond M. Night Shyamalan’s verfilming van Avatar – The last airbender. Daar werd ook heel veel witgewassen. En dat bracht wel enige discussie op gang, maar eigenlijk nog te weinig.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s