Doe eens even cis, dan doe je al trans genoeg

Deze zomer was het in één keer erg hip om jezelf, of anderen, buiten de hokjes te plaatsen. Of eigenlijk, om meer gecompliceerdere hokjes te verzinnen en mensen daarin te plaatsen. Men is ineens pansexueel, genderfluïde en cisgender. Wat? Over hokjes in kwestie geen kwaad woord, we hebben ze ergens toch nodig om de grote wilde wereld om ons heen te begrijpen.  Mijn grootste probleem is nog niet eens dat er zoveel keuze, het is meer dat ik de keuzes niet ken en niet begrijp. Ik ben vast niet de enige: tijd om daar eens verandering in te brengen.

Voor we beginnen: er zijn véél benamingen, meer dan ik vandaag ga benoemen. Da’s geen luiheid van mijn kant, maar meer het feit dat ik het wil begrijpen in plaats van fungeren als woordenboek. Laten we beginnen bij wat seksualiteit eigenlijk ook alweer is. Homoseksualiteit ken je zo onderhand wel en daaraan is het ook het makkelijkst uitleggen: homo = hetzelfde, dus hetzelfde geslacht. Seksualiteit is hetgeen waar je verliefd op bent, romantische gevoelens voor hebt. Niet zo lastig, denk ik. Dit zegt verder niets over hoe je je kleedt, wat er tussen je benen zit, of tot welke gender je jezelf rekent. Enkel tot wie je je aangetrokken voelt.

Nee, dan gender. Ik ben een vrouw en denk dat ik me wel zo ongeveer voel als hoe een vrouw zich volgens onze maatschappij hoort te voelen. In ieder geval voel ik me prima in hoe men m’n vrouwenlichaam in heeft gedeeld, dus ik ben cisgender. Cis = “normaal”, of eigenlijk “niet trans”. Mocht dat nou niet helemaal opgaan voor jou omdat je liever het lichaam had van het andere geslacht, is de kans groot dat je transseksueel bent. Tot nu toe is het allemaal nog wel te volgen denk ik.

Maar nu komt het leukste. Je kent misschien holebi (homo’s, lebiënne’s en biseksuelen), LGBT (Lesbian, gay, bisexual and transgender), maar om nog allesomvattender te zijn hebben we ook LGBPTTQQIAA+: Lesbian, gay, bisexual, pansexual, transgender, transsexual, queer, questioning (iemand die ’t zelf gewoon ook niet zo goed weet), intersex, intergender, asexual (waar al eerder over geschreven is) en ally.  Huh, wát?

Wat is het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit? Biseksuelen vallen op vrouwen en mannen. Klinkt simpel. Panseksuelen kijken echter verder dan geslachten en definiëren personen niet als ‘man’ of ‘vrouw’, maar meer als ‘persoon met vagina/penis’. Wat is het verschil? Iemand met een vagina hoeft zich niet typisch vrouwelijk te gedragen, te kleden of te voelen. Panseksuelen vallen dus ook op personen met een vagina, een typisch mannenkapsel, die zich mannelijk gedraagt en die zich vandaag man voelt, maar morgen toch weer iets meer vrouw.

En daar komen we bij de volgende kwestie aan: genderfluïditeit. Ik moet haar tóch even noemen, maar Ruby Rose heeft deze term wel enorm in de kijker gezet dit jaar. Mocht deze shitstorm nou compleet langs je heen zijn gegaan, even een vluggertje: vandaag voelt ze zich vrouwelijk, volgend jaar toch weer wat minder, over anderhalf jaar is ze misschien wel genderneutraal en over twee jaar voelt ze misschien zich mannelijk. Je kan dat heel verwarrend vinden, maar compleet jezelf zijn en je overgeven aan je innerlijke oergevoel zal waarschijnlijk enorm bevrijdend werken dus ik snap wel waar dit vandaan komt.

In het begin had ik ’t over transseksuelen, maar daarmee zijn we niet klaar. Tussen transgender en transseksueel zit ook een verschil. Wat dat nou weer was wist ik ook niet, maar blijkbaar zijn transseksuelen dus echt mensen die hun eigen lichaam zat zijn omdat ze zich in hun hoofd zo compleet anders voelen dan dat hun lichaam uitstraalt. Transgender daarentegen is een overkoepelende term voor travestie (kleding dragen dat volgens de maatschappij niet past bij je geslacht), transseksualiteit en transgenderisme. Dat laatste houdt in dat mensen zich niet per se man of vrouw voelen, of juist allebei, en ze hun lichaam daaraan willen aanpassen (bijvoorbeeld doormiddel van een chirurgische ingreep of een hormoonbehandeling).

Queer; ooit een scheldwoord voor alles wat ook maar een beetje anders was, tegenwoordig een strijdwoord voor iedereen die zich durft af te scheiden van de vastgebakken standaard. Die vastgebakken standaarden zijn trouwens de bekende heterovrouw die getrouwd is met de heteroman, die zich kleden als zodanig en die zich daar compleet goed in hun vel bij voelen. Dat is prima, maar zo zit de wereld nu eenmaal niet in elkaar, dus gauw vergeten.

Nog even volhouden, we zijn bijna door het woordenwoud heen. Aangekomen zijn we bij interseksualiteit. Hermafrodiet is een beledigend woord omdat het vooral bij dieren wordt gebruikt (en niet geheel kloppend is, gezien hermafrodieten zowel vruchtbare sperma- als eicellen produceren, iets wat een bij een mens niet mogelijk is) en dus wordt de menselijke term gebruikt. Iemand die geboren is met geslachtskenmerken van beiden seksen (of geen enkele). Waar iets seksueel is, is er ook vaak een genderversie van: intergender. Deze genderversie is weggelegd voor de interseksueel.

De laatste, en dan zijn we echt klaar: een ally (spreek je uit als allay). Dat kan jij zijn. Voel je je prima in hoe je nu bent en heb je geen behoefte jezelf onder de LGBTQetceteraparaplu te scharen, maar wil je wel laten blijken dat je deze mensen een hart onder de riem steekt, mag jij jezelf een ally noemen. Er zijn vele manieren hoe een mens in elkaar kan zitten. In feite hoef je het niet te snappen: zolang je een ander in z’n waarde laat, ben je er al.

Advertenties

Een reactie op “Doe eens even cis, dan doe je al trans genoeg

  1. Jasmien 11 september 2015 / 08:17

    Zo blij dat jullie terug zijn. Geweldig hoe je het zo simpel en duidelijk uitlegt. Jammer dat velen blijven steken bij de 2 hokjes ‘normaal’ en ‘weird’. But it gets better. Dankzij columns als deze :)

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s