Een ode aan Schengen

11701109_916731148389669_6999244771042101457_n
Wenen

Wel eens een grenscontrole meegemaakt? Uren wachten bij een aftands grenskantoortje, waarbij een norse beambte controleert of je wel echt 1,83m bent? Op het vliegveld van top tot teen gecontroleerd worden op sporen van coke of banden met één van de duizenden verschillende terreurorganisaties? Om 2 uur ’s nachts wakker gemaakt worden in een nachttrein door de Polcija Hrvatska, gevolgd door de Policija Slovenije? Ik wel. Maar dan moet je tegenwoordig wel heel ver van huis zijn.

Bratislava
Bratislava

Het is eigenlijk iets waar nauwelijks iemand nog bij stilstaat, landsgrenzen. Sinds de verdragen van Schengen in 1995 kan je in bijna de hele Europese Unie ongestoord rondreizen, en het enige waaraan je merkt dat je in een ander land bent is het feit dat je de lokale bevolking ineens niet meer kan verstaan. Het is, misschien met uitzondering van de euro, het meest herkenbare en meest zichtbare aspect van de Europese Unie. En, tot voor kort althans, ook een van de meest onomstreden aspecten. Wie houdt er immers niet van meer bewegingsvrijheid?

Budapest
Budapest

Maar de laatste tijd staat Schengen steeds meer onder druk. Oorlogen en humanitaire crises net buiten Europa hebben voor een enorme toestroom aan vluchtelingen gezorgd, en landen aan de rand van de Schengenzone kunnen het deze stroom niet meer aan. De Italiaanse kustwacht draait al maanden overuren om vluchtelingen uit gammele bootjes op te pikken, en de treinen van Hongarije naar Duitsland zitten zó vol dat de stations van Budapest korte tijd gesloten moesten worden. De Duitse bondskanselier Merkel stelt inmiddels al openlijk het verdrag ter discussie, als de verdeling van de toestroom niet eerlijker wordt. Duitsland verwacht namelijk zo’n 800.000 vluchtelingen dit jaar, terwijl Groot-Brittannië er slechts 166 heeft opgevangen.

Ljubljana
Ljubljana

Het zou eeuwig zonde zijn alshet Schengenverdrag ten einde zou komen. Niet alleen vanwege de enorme economische voordelen die het verdrag heeft gebracht (de oorspronkelijke reden om het in te voeren), maar ook omdat het verdrag waarschijnlijk de grootste verantwoordelijke is voor het ontstaan van ‘de Europeaan’. Het feit dat je zonder enig probleem het halve continent door kan reizen heeft de bevolking van alle lidstaten nader tot elkaar gebracht, op een manier die nog nooit eerder is voorgekomen. Ik weet zeker dat het vrije reizen ervoor heeft gezorgd dat Nederlanders steeds positiever zijn gaan denken over andere Europeanen, en omgekeerd. En ondanks dat het uiteraard niet het hele verhaal is, heb ik wel het vermoeden dat het niet meedoen aan Schengen er in Groot-Brittannië aan heeft bijgedragen dat het land nog altijd uiterst Eurosceptisch is.

Zagreb
Zagreb

De afgelopen zomer heb ik door Europa gereisd, en slechts op één locatie heb ik een grenscontrole mee hoeven maken: op de grens tussen Slovenië en Kroatië. Hopelijk zal dit, zodra de huidige vluchtelingencrisis voorbij is, nog steeds de enige grenscontrole zijn.

Frankfurt
Frankfurt
Advertenties

Een reactie op “Een ode aan Schengen

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s