Werk vooral wél samen met dictaturen

Despotic governments can stand ‘moral force’ till the cows come home; what they fear is physical force.”

– George Orwell

In de strijd om de rechterflanken van het politieke spectrum zet de VVD laatste tijd wel heel hoog in. Nu na de verkiezingen het weer toegestaan is om controversiële standpunten te uiten, komt de grootste partij van het land nu met twee voorstellen om mensen bij de PVV weg te lokken: na eerst voor te hebben gesteld om vluchtelingen alleen in de eigen regio op te vangen, wordt er nu voorgesteld om meer samen te werken met dictators in de buurt van Europa, om een vluchtelingenstroom te voorkomen. Het buitenland zou minder met een opgeheven vingertje moeten worden benaderd, aldus fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Nu is het op zich een goed idee om minder betuttelend te zijn tegenover de wat minder vrije landen, maar de redenen die Zijlstra opgeeft zijn de totaal verkeerde.

Want de manieren waarop op dit moment buitenlands beleid wordt gevoerd: andere staten continu wijzen op mensenrechtenschendingen en het invoeren van sancties, werken simpelweg niet goed genoeg. De bedoeling is dat deze staten dan hervormingen door gaan voeren om vrijheden te beschermen, maar dat komt bijna nooit voor. Wat er waarschijnlijk wél gaat gebeuren? Die staten gaan zich steeds vijandiger opstellen tegenover het Westen, hebben een makkelijke zondebok voor binnenlandse problemen, wijzen op mensenrechtenschendingen van Westerse landen, en in het geval van sancties gaan zij hun handel ergens anders zoeken. Meestal China en Rusland.

Bijna 50 jaar lang heeft de VS geprobeerd het communistische regime in Cuba in te laten storten, door een compleet embargo in te voeren. Nu er anno 2015 nog steeds een Castro aan de macht is, is het duidelijk dat dat beleid niet bepaald succesvol is geweest. De VS is sindsdien begonnen met een iets positiever beleid tegenover Cuba, en het werpt nu al zijn vruchten af.

Ik geef eerlijk toe dat ik niet bepaald heb bijgedragen aan het succes van dit embargo.
Maar ik geef eerlijk toe dat ik niet bepaald heb bijgedragen aan het succes van dit embargo.

Liever zie ik een beleid dat wat meer resultaat brengt, en tot op zekere hoogte zal samenwerking met dictaturen daar bij moeten horen. Maar in deze samenwerking hoort het Westen maar één doel voor ogen te hebben: het welzijn van de bevolking. Bied daarom assistentie aan bij het ontwikkelen van de economie, de infrastructuur en de overheid zelf. Laat zien dat er meer voordelen zitten aan democratie dan alleen het morele superioriteitsgevoel.

Het is daarom zo jammer dat Zijlstra het niet om deze reden voorstelt, maar om te kunnen concurreren met de PVV om wie het meest tegen bootvluchtelingen kan zijn. Want hè, stel je voor dat mensen een oorlogsgebied ontvluchten om in leven te kunnen blijven. Dat moeten we niet willen. Kost geld en zo. Laat het welzijn van de meest kwetsbare groep op aarde maar over aan juist díe leiders, die iedere dag weer bewijzen niets te geven om het welzijn van de eigen bevolking. De VVD probeert de verantwoordelijkheid voor vluchtelingenzorg af te schuiven op staten die er nóg minder geld voor hebben dan de EU op dit moment, onder het mom van het promoten van stabiliteit.

Steun dan ook niet een dictatuur om die ‘stabiliteit’ te verhogen, maar om langzaamaan de situatie voor de bevolking van die landen te verbeteren:

For how can tyrants safely govern home,
Unless abroad they purchase great alliance?

– William Shakespeare, 3 Henry VI

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s