Ard van der Steur: Een vis in het water

Feest! Ivo Opstelten, de minst populaire minister van Nederland, is na bijna 5 jaar opgestapt! Nadat de minister van Veiligheid en Justitie tot twee keer toe de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht over een deal met een drugshandelaar (voor degenen die zich nog steeds afvragen hoe dat zat: nu.nl heeft een goede samenvatting), bleek zijn positie onhoudbaar, en diende hij samen met staatssecretaris Fred Teeven zijn ontslag in. Een paar dagen na de verkiezingen voor Provinciale Staten werd bekend dat VVD-Kamerlid Ard van der Steur zijn opvolger zou worden, en je zou verwachten dat er geen gedonder meer bij V&J zou zijn.

Maar niets is minder waar. De nieuwe minister blijkt al meteen problemen te hebben met zijn imago.

Opstelten en Teeven zijn impopulair geworden vanwege een aantal controversiële beleidspunten. Door bezuinigingen op de rechtsbijstand werden gerechtelijke procedures veel duurder voor burgers, wat kritiek opleverde vanuit de advocatuur. Experimenten met wietteelt werden eveneens door het ministerie tegengehouden, en een aantal drugswetten zelfs verscherpt. Daarnaast heeft hij ooit twee moties van wantrouwen in één debat tegen zich gekregen, maar dat kwam vooral door een genânte ruzie tussen de PVV en Louis Bontes. Maar de zwaarste kritiek komt op het privacybeleid van Opstelten. Internet en telefoons worden onder Opstelten vaker afgetapt, gegevens worden zeer lang bewaard, en de ICT bij de overheid bleek jarenlang gevoelig te zijn voor hackers. Mede hierdoor kreeg Opstelten tijdens zijn ministerschap maar liefst vier keer de Big Brother Award voor grove privacyschendingen uitgereikt door Bits of Freedom, een organisatie die strijdt voor meer privacy in de samenleving. Nu zijn ze uiteindelijk opgestapt om andere redenen, en de problemen zijn met de nieuwe minister dus nog niet opgelost.

Amper een dag nadat bekend werd dat Van der Steur voorgedragen zou worden kwam een twitterbericht uit 2012 naar boven, waarin hij stelt mensen te kennen die aan hasj/wiet zijn gestorven. Voeg daarbij toe dat Van der Steur naar eigen zeggen niet van plan is veel te veranderen aan het beleid van zijn voorganger, en het imago van de nieuwe minister is beschadigd voor hij goed en wel begonnen is.

En ik vind, een groot deel van de kritiek eigenlijk niet zo eerlijk tegenover Van der Steur. Afgezien van de domweg flauwe dingen waarop hij aangevallen wordt (“Een excentrieke heer met zijn eeuwige oranje dassen”? En ik maar denken dat Elsevier een typisch VVD-blad was.), zijn er wel wat geldige kritiekpunten, zoals eerdergenoemde tweet. Er zijn precies 0 sterfgevallen geweest die te wijten zijn aan cannabis. Maar het gaat hier om een tweet uit mei 2012, die overduidelijk is opgerakeld om de nieuwe bewindvoerder te schaden. En dat is heel erg flauw.

Verder werd het bericht dat er weinig aan Opsteltens beleid veranderd zal worden ook bijzonder slecht ontvangen. Maar wat ik me hierbij afvraag is in hoeverre je de minister hier de schuld van kan geven. Het beleid is grotendeels vastgezet in het regeerakkoord en de miljoenennota, en zelfs als er veel veranderingen mogelijk zijn, kan je die moeilijk allemaal tegelijk invoeren. Misschien verwachten we wel een beetje té veel van een nieuw poppetje.

Weet je waar ik juist blij van word? Dat we nu een minister van Veiligheid en Justitie hebben met uitgebreide juridische ervaring. Opstelten was vooral een bestuurder en Teeven was als officier van justitie al controversieel, maar het staat buiten kijf dat Van der Steur kennis van zaken heeft: voorheen was hij werkzaam als advocaat en als universitair docent Nederlands Recht aan de Universiteit Leiden. Hoeveel ervaring wil je er dan nog bij hebben?

Ik hoop in elk geval dat de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie zich niet als een vis op het droge zal voelen op zijn nieuwe post.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s