Maak van Amsterdam geen politieke hoofdstad

It's bigger on the inside.
Het Binnenhof.

In de strijd tussen politieke partijen om het vreemdste voorstel van deze campagne te maken, kwam 50Plus vandaag met een bijzonder sterke inzending. Eerste Kamerlid Jan Nagel stelt namelijk voor om het parlement te verplaatsen van het Binnenhof in Den Haag naar een compleet nieuw complex op IJburg in Amsterdam. Hij vond het een goed idee, omdat in 2018 het Binnenhof toch al voor minstens 5 jaar verbouwd wordt en de overheid dus even dakloos zal zijn. In dit 1,5 miljard euro kostende plan zouden de Eerste én Tweede Kamer, evenals de ministeries, in één gebouw moeten gaan zitten, waarbij het Binnenhof een museum voor parlementaire geschiedenis wordt. De verhuizing zal volgens Nagel “alleen maar voordelen bieden”, maar ik vind het, zelfs als geboren Amsterdammer, een bijzonder slecht idee.

De voordelen die Amsterdam volgens Nagel biedt, is dat Amsterdam dicht bij Schiphol ligt, en dat er ook media aanwezig is. Maar waarom zou de regering per sé dicht bij Schiphol moeten zitten? Het is niet het enige vliegveld in Nederland, en het wordt maar zelden gebruikt voor regringsvluchten: die gaan tegenwoordig bijna allemaal via de luchthaven Rotterdam-The Hague. Maar laat ik het alsnog over Schiphol hebben. Hemelsbreed ligt Schiphol inderdaad niet zo ver van IJburg, maar met de auto ben je ongeveer 21 minuten onderweg. De afstand tussen Schiphol en het Binnenhof is 33 minuten. Een besteding van 1,5 miljard euro, anderhalf keer zoveel als wat de oveheid uitgeeft voor wetenschappelijk onderzoek, voor een whopping 12 minuten tijdwinst. En alhoewel het klopt dat zowel Hilversum als het Westergasterrein, waar de meeste televisiestudio’s zijn gevestigd, dichterbij liggen, is dat ook niet echt de investering waard. Bovendien: de media zou op de plaats moeten zijn waar de politici zitten. Niet andersom.

IJburg. Nee, ik weet ook niet precies waar het complex moet komen te staan.

Waar ook naar gekeken moet worden, is wat er juist verder weg ligt als het parlement naar Amsterdam verhuist. Den Haag is praktisch gebouwd op het feit dat het de politieke hoofdstad van het land is. Dat Amsterdam überhaupt hoofdstad wordt genoemd, is alleen maar omdat het in de grondwet staat. Den Haag, echter, is een bolwerk van internationaal recht, met instituten als het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslaviëtribunaal. 92 van de 140 ambassades en consulaten in Nederland zijn in Den Haag gevestigd, net als een hoop nongouvernementele organisaties en quangos. En het Rijk zelf heeft een medewerkersbestand van meer dan 109.000 fte (fulltime-equivalent, wat betekent dat er genoeg banen zijn om 109.000 fulltimers van werk te kunnen voorzien), meer dan het inwonertal van Leeuwarden. Als de afstand tussen het Rijk en die instituten hoger zou worden, kan dat nadelig zijn voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, én voor het verkeer tussen Den Haag en Amsterdam. Om nog maar te zwijgen over de economische schade die de stad zelf oploopt met het verdwijnen van zo veel banen.

4 van de 5 grote wolkenkrabbers zijn ministeries (v.l.n.r Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; Volksgezondheid, Welzijn & Sport; Veiligheid & Justitie; Binnenlandse Zaken; woontoren De Kroon). Kan je je al voorstellen hoe dat in één gebouw zou moeten passen?

Dus nee, een megalomaan project opzetten om de nationale overheid naar Amsterdam te brengen geeft niet “alleen maar voordelen”, en als er al voordelen zijn, zijn die maar heel marginaal. Bovendien: IJburg? Echt waar? Ik snap dat de rest van Amsterdam niet echt gebouwd is voor een megacomplex met honderdduizenden werknemers, maar IJburg moet wel het meest zielloze stukje van Nederland zijn. En met het bestaan van Lelystad wil dat een hoop zeggen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s