Vaccins en complottheorieën

Kritisch zijn is oké. Zeker als het gaat om geneesmiddelen of andere zaken uit de medische wereld die soms een beetje twijfelachtig zijn. Het is een feit dat er fouten worden gemaakt onder professionals, en dat er zich daardoor soms zaken voordoen die ontegenzeggelijk schandalig zijn. Denk maar aan de problemen omtrent de PIP-implant en, al wat langer geleden, de affaire met de DES-dochters. Toch is het zeker ook mogelijk om door te slaan in de voorzichtigheid. Dat is in elk geval aan de hand met de complottheoretici die zich extreem negatief uitlaten tegenover vaccins.

Even terug naar het begin. Vaccinatie baseert zich op het activeren van je immuunsysteem door verzwakte ziekteverwekkers in te spuiten. Je lichaam bestrijdt deze ziekteverwekkers zonder echt ziek te worden, en is vervolgens, als het goed gewerkt heeft, levenslang immuun voor deze ziekte. Al in de 18e eeuw werd deze methode toegepast, en sindsdien is vaccinatie altijd een veelvoorkomende praktijk geweest. In die tijd is vaccinatie natuurlijk steeds onderworpen aan grootschalige onderzoeken. Tegenwoordig zijn veel ziektes waartegen beschermd wordt zeer zeldzaam geworden in de westerse wereld, waaronder de bekende ‘onderdelen’ van de DKTP-injectie – difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Waar mensen die tegen vaccins zijn zich vaak op beroepen, is de zogenaamde link tussen vaccinatie en autisme. Nog afgezien van het feit dat dit wel een zeer vergezochte connectie is, werd het ‘bewijs’ hiervoor slechts geleverd door een enkel artikel uit 1998. Dit artikel bleek later methodologisch aan alle kanten te rammelen, en het wetenschappelijke tijdschrift in kwestie heeft de publicatie ingetrokken. Een storm in een glas water dus.

Maar de reden dat mensen niet vertrouwen op vaccins is natuurlijk niet een enkel onderzoek uit 1998, dat ze allemaal toevallig hebben gelezen. Het heeft te maken met wantrouwen in de geneesmiddelenindustrie. ‘Big Pharma’, zoals deze industriële bedrijven genoemd worden, geeft niets om onze gezondheid, maar uitsluitend om geld; dat is vaak het onderliggende idee. Op zich is dat geen vreemde denkwijze. Maar opvallend genoeg is dit wantrouwen vaak ook de reden waarom juist wel gebruik gemaakt wordt van alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie. Deze variëren meestal van enigszins twijfelachtig tot bewezen onzinnig, en de producenten zijn zeker niet minder uit op winst dan ‘Big Pharma’.

Daar komt nog het volgende bij. Hoewel het wantrouwen naar Big Pharma begrijpelijk en misschien zelfs terecht is, is dat nog geen reden om vrijwel elke dokter ter wereld te wantrouwen. Zeker niet als je nagaat dat deze professionals allemaal de Eed van Hippocrates hebben moeten afleggen, waarin ze moeten beloven het belang van de patiënt voorop te stellen. Het is wel erg ongeloofwaardig om te stellen dat zo massaal deze eed gebroken wordt, om aan te nemen dat ze allemaal betaald worden om in één groot complot te zitten. Dat is zo ongeloofwaardig dat ik me er bijna voor schaam het te typen.

Tot slot het volgende. Het innemen van placebo’s, waar ik vorige keer al over schreef, is een relatief klein probleem. Als je een bewezen ineffectief middel inneemt, doe je daar in principe niet direct iemand kwaad mee, behalve je eigen portemonnee. Maar als we massaal vaccins zouden gaan weigeren, zou dat wel serieuze problemen opleveren. Verschillende ziektes die we inmiddels ver hebben teruggedrongen zouden binnen een paar generaties weer terugkeren aan het front, doordat we onze immuniteit verliezen. En dat zijn in de regel behoorlijk ernstige ziektes. Daarom hoop ik van harte dat mensen eerst eens goed nadenken voor ze een complottheorie de wereld ingooien. Ze zouden er weleens meer kwaad mee kunnen doen dan Big Pharma ooit heeft gedaan.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s