Onnodige woede over de friendzone

Al een hele tijd geleden schreef Meike een stuk over misogynie in teksten van bands als Mumford&Sons. Ze kaartte hier het probleem van het ‘Nice-guy’ syndroom en de friendzone die daarbij komt kijken. Meike was niet alleen in haar aversie tegen de friendzone, veel feministen richten hun boosheid op mannen die zich beroepen op deze friendzone en beschuldigen hen van het toe-eigenen van vrouwenlichamen. Behalve dat ik het ermee eens ben dat het ‘nice guy’ syndroom behoorlijk vervelend begint te worden, vind ik dit een conclusie die véél te ver gaat en haat oproept zonder duidelijke reden.

Voorbeeld v
Voorbeeld van de boze tegenreactie op de friendzone meme

Dan wil ik eerst beginnen met te zeggen dat ik de friendzone onzin vind. Het is een term die letterlijk uit een sitcom komt. Het idee is dat een vrouw twee ‘ladders’ heeft waarop relaties kunnen groeien. De ene is die van een liefdesrelatie en de ander van een vriendschap. De theorie hier is dat wanneer je eenmaal op de vriendschapsladder staat, je nooit meer een relatie met een vrouw aan kan gaan. Alleen de man kan overigens in de friendzone komen én vreemd genoeg komen de ladders ook niet voor wanneer men spreekt over lesbische relaties. Heel bijzonder.

Ik geloof hier niet in, maar het is een term die inmiddels bij velen bekend is. Er is een meme gewijd aan dit fenomeen

. i-love-you-sooo-much-youre-my-best-friend
In deze memes wordt het meisje in kwestie vaak negatief aangeduid. Hier is dan ook waar de tegenreactie komt kijken. Vrouwen hebben zich uitgesproken tegen het principe dat een meisje dat jou niet leuk vindt, meteen een trut is. En daar sta ik volledig achter, maar de tegenkritiek is inmiddels nogal doorgeslagen.

Inmiddels gaat een gedeelte van de feministen die onder anderen te vinden zijn op Tumblr, er vanuit dat de mannen die zich beroepen op de friendzone zich vooral rechten op de vrouwelijke seksualiteit. De boosheid komt voort uit het idee dat de mannen in de friendzone vinden dat ze recht hebben op seks met een vrouw, als ze aardig tegen diegene zijn.  En natuurlijk is dat idee verwerpelijk. Mensen die denken dat ze op welke manier dan ook recht hebben op seks, zijn vreselijk en moeten een flinke heropvoeding krijgen, maar dat is helemaal niet wat hier aan de hand is.

Over het algemeen zijn jongens in de friendzone namelijk gekwetste (jonge!) jongens. Ze zijn verliefd op een meisje, dat hen alleen als vriend ziet. Dat is ook heel vervelend! Ik heb het zelf ook ervaren en het is gewoon niet leuk als je gevoelens voor iemand niet beantwoord worden. En als je bevriend met iemand bent, maakt dat het helemaal erg. Zeker als diegene zijn of haar dates met je wil bespreken. Dat ís ook vreselijk.

Laat deze jongens dus vooral verdrietig zijn en word niet zo boos op ze. Het zijn geen jongens die denken dat ze seks mogen hebben met een meisje als ze aardig zijn tegen diegene. Nou denk ik niet dat veel jongens direct in aanraking komen met de haat online, noch dat zij zich hier slechter door voelen. Dit is dan ook geen oproep om hen tot slachtoffer te maken. Het is een oproep energie beter te besteden en je boosheid niet te richten. De jongens in kwestie zijn mensen die oprecht gekwetst zijn en zich dan beroepen op een concept dat afkomstig is uit een comedy. Hoe serieus wil je dat nemen?

Advertenties

2 reacties op ‘Onnodige woede over de friendzone

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s