Animal Cops, een gemis als kiespijn

Soms word ik chagrijnig als ik kranten of nieuwssites doorblader, maar afgelopen week betrapte ik mezelf op een glimlach. De Animal Cops zijn namelijk op sterven na dood. Dan bedoel ik natuurlijk niet de mensen die het beroep uitvoeren, maar alleen het beroep op zich. In de tijd dat de PVV gedoogsteun gaf aan een van de slechtste kabinetten aller tijden drukten de populisten het idee erdoor, waarna met veel bombarie en een onnodige Engelstalige naam de Animal Cops werden aangekondigd. Er kwam ook een extra alarmnummer bij, speciaal voor dieren. Verder zouden er mensen speciaal opgeleid worden om zich bezig te houden met het bestrijden van dierenmishandeling.

Inmiddels zijn we enkele jaren verder, en is het bijna komisch om te zien hoe weinig serieus het nog wordt genomen binnen het politiekorps. Ze gebruiken er schijnbaar het woord ‘taakaccenthouder’ voor. Met andere woorden, het werk als ‘animal cop’ wordt gecombineerd met een aantal andere taken. Het is moeilijk te bepalen hoeveel werk zo’n taakaccenthouder procentueel heeft aan zijn verplichtingen voor de dierenpolitie, maar het simpele antwoord zal zijn: ‘zoveel als nodig is’. Weinig anders dan de situatie voor de invoering van de dierenpolitie dus.

Vermoedelijk heeft men bij de politie genoeg te doen op momenten dat er even géén dieren mishandeld worden. Wanneer iemand zich alleen maar moet bezighouden met dieren, ook op momenten dat er weinig aan de hand is, is dat enorm beperkend voor het politiekorps. Iemand kan op zulke momenten veel beter op een plaats worden ingeroosterd waar hij echt nodig is. Maar in plaats daarvan zou hij, als het aan Dion Graus ligt, duimendraaiend moeten wachten op de volgende klopjacht op een mafkees met een afgesneden kattenkop in zijn handen.

Nu moet ik wel toegeven dat ik geen groot fan ben van dieren, en dat ik ook al mijn leven lang moeite heb te begrijpen waar dat bij anderen vandaan komt. Maar mijn onbegrip voor iets betekent niet dat datgene niet bestaat. Het is een feit dat een heleboel mensen wél geven om het welzijn van dieren, en dat is hun goed recht. Gelukkig voor deze mensen bestaat er nog zoiets als de dierenbescherming. Gewonde of verdwaalde dieren konden daar altijd al terecht, en dat kan nog steeds. Daarnaast hoeven dierenliefhebbers zelfs niet bang te zijn dat dierenbeulen straks weer overal mee wegkomen, want we hebben ook het Wetboek van Strafrecht nog. Een agent hoeft niet specifiek te zijn aangesteld als dierenpolitie om op te treden tegen overtredingen hiervan. Een rechter trouwens evenmin.

En laten we eerlijk zijn, het hele bestaan van een dierenpolitie is uiteindelijk puur gebaseerd op populisme. Bij de PVV weten ze altijd donders goed wat er speelt onder het volk, welke kwesties zorgen voor onderbuikgevoelens, en daar spelen ze handig op in. Dat levert immers uiteindelijk weer stemmen op. Vaak gaat het over moslims, soms over pedofielen, dan weer over drugs, maar dit keer vormden de dierenbeulen een logisch mikpunt. En de gedoogpartners van toen vonden dit een van de meer acceptabele concessies. Misschien onder het motto ‘liever iets zinloos dan iets schadelijks’.

Het principe van de dierenpolitie dreigt nu echter een eenzame dood te sterven. Dat juich ik van harte toe. In tijden van economische crisis gebeuren een hoop dingen die wat minder prettig zijn, met name op de banenmarkt, maar bij sommige reorganisaties wordt heel effectief het kaf van het koren gescheiden. Het uitsterven van de specialisatie ‘animal cop’ is daarvan een goed voorbeeld. Een onzinnig idee, ingevoerd om dubieuze redenen, dat de efficiëntie bij de politie niet bepaald ten goede kwam. Daarom zeg ik: opgeruimd staat netjes!

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s