Hypocriete maatregel brengt u en uw omgeving ernstige schade toe

Roken kan écht niet meer. Zo luidt de slogan van de bij iedereen welbekende reclamespot. Dat vindt de overheid schijnbaar ook, want binnenkort mogen ook wij Nederlanders kennis maken met afschuwelijke afbeeldingen op de pakjes sigaretten. Onder druk van de Europese Unie moet na België ook Nederland toch echt aan deze maatregel geloven. Ik vind het achterlijk dat deze maatregel nu ook ons wordt opgedrongen.


Ik zou in kunnen gaan op de hele essentie van een overheid die ingrijpt in keuzes die je maakt als individu. Maar dat ga ik niet doen. Op het moment leven we immers in een maatschappij waarbij we het als normaal ervaren dat ons beperkingen worden opgelegd in keuzes die minder gezond zijn. Denk hierbij aaneen verbod op harddrugs en een leeftijdsgrens van het kopen van (de harddrug) alcohol. Ook roken wordt gezien als een groot probleem in de maatschappij en daarom vind ik het ook niet verwonderlijk dát er maatregelen worden getroffen.

Maar waarom is roken specifiek hetgeen waar deze afbeeldingen op toegepast moeten worden? Dat je door roken een verhoogd risico hebt op longkanker, is ons welbekend. Dat alcohol ook een groot aandeel heeft in slokdarmkanker, is minder bekend. Toch zie ik geen afbeeldingen van tumors verschijnen op alcohol, niet eens een wetsvoorstel dat het zou opperen. Dit zou namelijk snel van de baan zijn. De reden? Alcohol is een grootschalig geaccepteerde drug die in zoverre in opgenomen in onze cultuur dat het demoniseren waarschijnlijk vooral als ridicuul op gevat kan worden. Maakt dit het echter logischer? Ik denk van niet.

Maar zelfs deze redenatie zou ik opzij  kunnen zetten. Het is een kwestie van appelen met peren vergelijken, de ene gezondsheidskwestie is de andere niet en alcohol staat nu eenmaal op een bepaald voetstuk wanneer het om dit soort discussies gaat. Roken, daarentegen, is veel handiger om de pijlen op te richten. Een argument daarvoor zou zijn dat rokers de andere belastingbetalers veel geld zou kosten. Maar De Rekenkamer heeft dit onderzocht en kwam tot de conclusie dat rokers de overheid meer dan een miljard euro oplevert op  jaarbasis. Dat argument kan dus ook de deur uit.

Tot slot het belangrijkste argument tegen deze plaatjes. Het is simpel maar waar: ze werken niet. Er is veel onderzoek gedaan naar de manieren hoe je het best  mensen van het roken af helpt. De gruwelijke afbeeldingen van stervende kankerpatiënten is niet een van die manieren.

Maar geen nood! In de nieuwe wet die aangenomen wordt zijn er meer maatregelen te vinden om rokers eens flink een lesje te leren. Zo worden sigarettenpakjes met minder dan 20 sigaretten verboden. Handig , dan moeten beginnende rokers meteen een groter pakje kopen! De argumentatie hierachter is dat voor veel jongeren de kosten belangrijk zijn in de beslissing om wel of niet te gaan roken. Maar het prijsverschil tussen een pakje van 19 en 22 sigaretten is op het moment zo’n 80 cent.  Inderdaad een verschrikkelijk grote uitgave die mensen er meteen van zal weerhouden een pakje te kopen. Voor mij klinkt dit precies hetzelfde als een situatie waarin je alleen nog maar een Big Tasty kan kopen in plaats van een euroknaller hamburger om zo overgewicht onder jongeren tegen te gaan.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind best dat er maatregelen getroffen mogen worden om minder jongeren te laten beginnen met roken. Er zijn echter andere opties waarvan wetenschappers wel denken dat het zou kunnen werken. Het zou de EU en de Nederlandse overheid sieren zich in te laten met projecten die daadwerkelijk resultaat zullen boeken.  De reden dat dat waarschijnlijk niet gebeurt is simpelweg een geldkwestie: er wordt nu eenmaal teveel geld verdient aan rokers. Dit soort maatregelen zijn simpelweg een kwestie van mooi weer spelen en doen alsof het om de volksgezondheid gaat.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s