Hoe het nieuws terecht het grootste nieuws werd

tarik-z-nos-gijzeling-620x184
Terroristische actie of een doorgedraaid individu: niemand wist wie Tarik Z. was die avond.

Paniek in medialand donderdagavond. Voor het eerst sinds 60 jaar werd er geen achtuurjournaal uitgezonden. De beelden heb je ongetwijfeld voorbij zien komen. Tarik Z. drong met een nepwapen de studio’s van de NOS binnen. De hele programmering veranderde en het was de rest van de avond en de dag erna onderwerp van gesprek. Onterecht, hoorde ik van heel veel kanten, gezien er ergere dingen op deze wereld denkbaar zijn. Deze kritiek vind ik onterecht.

Want die kritiek hoorde ik wel veel om me heen: IS-terreur en aanslagen zijn aan de orde van de dag en wij hebben slechts een idioot die zendtijd eist op de tv. En dat kreeg hij ook. Dagen lang aandacht en werd er nergens anders over gepraat. Toch is dat incident niet te vergelijken met ander leed op de wereld, wordt er dan gezegd. Ik zal proberen te vertellen waarom de uitvergrote aandacht voor de NOS-kaping juist wél valt te rechtvaardigen

Als je die donderdagavond een beetje ‘live’ had gevolgd op radio en televisie heerste er een heel gespannen sfeer. De melding van een gewapende man in Hilversumse studio’s was een heel eng idee. Hoewel hij na ongeveer een half uur was overmeesterd, hingen er nog heel veel vraagtekens in de lucht. De vergelijkingen met Parijs gingen op, de beveiliging van het Mediapark werd ter discussie gesteld (je suis portier!) en de grootste vraag was natuurlijk: is dit een terroristische aanslag of een eenmansdaad. Dat het uiteindelijk een verward individu met een neppistool was, konden we alleen pas achteraf zeggen.

Dus ja, als de Nederlandse ‘staatszender’ voor het eerst gekaapt wordt sinds de Tweede Wereldoorlog, dan is het logisch dat alle alarmbellen gaan rinkelen. De bank bij Jinek was goed gevuld, de NOS slokte na afloop van al het gedoe de rest van de zendtijd op NPO 1 op en voorpagina’s werden met chocoladeletters last-minute aangepast in alle kranten. Terecht. Op dat moment wist men niet beter dan dat dit een aanslag kon wezen op het achtuurjournaal. Het zekere voor het onzekere.

Want mocht dit inderdaad een terroristendaad geweest zijn, dan is dat een aantasting op de vrijheid en indirect op onze democratie. Oftewel: de basis van het westerse leven. Pers en politiek spelen daarin een hele grote belangrijke rol. Wat vaak vergeten wordt is dat dit soort incidenten ook op jou slaan als individu. Lekker naar Lowlands gaan iedere zomer of de mogelijkheid om een eigen bedrijfje te kunnen starten.

Ook de NOS is onderdeel van die vrijheid. Het achtuurjournaal is een instituut waar dagelijks een kleine twee miljoen mensen op afstemmen. Ze zijn diep geworteld in het maatschappelijke debat, het gesprek bij de koffieautomaat. Is het dan geheel onlogisch dat  het de media domineert, ook de dagen daarna? Ik vind van niet.

Ja, kranten, televisie, radio, internet: het heeft er allemaal een handje van om zichzelf dood te discussiëren. Kun je dat ook zeggen als een gewapende man langs de vele poortjes en sluisjes van de NOS komt? Nee, want juist media zijn het fundament onze vrijheid en democratie. Elke aantasting daarvan aan is er wat mij betreft eentje te veel. En dan mag men dat ook op allerlei manieren te weten komen. In debatten met voor- en tegenstanders, duiders, satire en alle andere meningen. Want dat kan en mag in Nederland en daar kan je niet vaak genoeg bij stilstaan.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s