Levensmoe door Netflix?

Massamedia, zoals kranten en websites, staan erom bekend dat ze niet altijd even objectief en accuraat informatie naar buiten brengen. Dat is voor de meeste mensen geen verrassing. Maar soms worden er wel heel voor de hand liggende fouten gemaakt. Zo werd er afgelopen weekend beweerd dat ‘binge-watching’, oftewel veel afleveringen van een serie achter elkaar kijken, leidt tot depressie. Maar wie vervolgens nog eens goed kijkt, ziet dat er alleen maar sprake is van een correlatie. Mensen die depressief zijn, doen vaak aan binge-watching, dat is alles wat er bekend is.

Net zo verslavend als crystal meth. Schijnbaar.

Op zich valt er nog weinig uit te concluderen. Maar intuïtief is het logischer dat het verband andersom zou liggen: depressiviteit leidt vermoedelijk tot meer binge-watching. Het is redelijk eenvoudig verklaarbaar waarom dat zo zou kunnen zijn. Mensen die niet goed in hun vel zitten hebben de neiging om te vluchten uit de realiteit, en het volgen van een fantasieverhaal is een effectieve manier. De onderzoekers geven dat zelf ook aan. Daarbij is de televisie (of computer met Netflix) een gemakkelijk medium, toegankelijker en minder cognitief vermoeiend dan het lezen van een boek.

Als het causaal verband inderdaad andersom ligt (of als dat er helemaal niet is), dan is binge-watching op zich volkomen onschadelijk. De schade is immers al gedaan als iemand inderdaad depressief is. Je zou je hooguit kunnen afvragen of het een negatieve invloed heeft op het herstel, wat je op een andere manier zou moeten onderzoeken. Maar schijnbaar is het normaal om het op nieuwssites op een dusdanige manier te brengen, dat er alle reden is tot paniek.

Deze berichtgeving is kwalijk om verschillende redenen. Ten eerste is het bangmakerij waar dat totaal niet nodig is. Mensen gaan een onschuldige bezigheid zien als iets om bang voor te worden. Wat meer is: als mensen niets meer mogen worden ze soms juist eerder tegendraads, en terecht. Je wordt immers al om de oren geslagen met alles wat zogenaamd schadelijk, gevaarlijk of ongezond zou zijn. Dat zorgt er soms voor dat men echte gevaren niet meer serieus kan nemen. Kijk maar eens van welke voedingswaren je allemaal kanker zou kunnen krijgen, en wees dan maar eens verbaasd dat mensen gewoon eten waar ze zin in hebben. In het oog van het volk krijg je toch overal enge ziektes van, dus maakt het niets meer uit. Dat je kans op kanker met minder dan een micropromille stijgt bij het eten van een banaan of een broodje pindakaas, dat wordt er niet bij verteld.

Het ergste is misschien nog wel dat mensen die inderdaad depressief zijn en veel series kijken gaan denken dat het hun eigen schuld is. Iets waar depressieve mensen toch al vaak toe geneigd zijn. Als je even helemaal geen zin meer hebt in het leven is het laatste wat je wil horen ‘oh, dat komt doordat je teveel series kijkt’. Daar komt bij: wat als ze vluchten in iets anders? Het lijkt me dat je aan veel ergere dingen verslaafd kan zijn dan aan een tv-serie.

Tot slot moet ik nog vermelden dat ik het originele wetenschappelijke artikel niet heb kunnen vinden. Dat is jammer, want zo is het niet mogelijk om te verifiëren of de onderzoekers inderdaad dezelfde denkfout hebben gemaakt als de hierboven geciteerde nieuwssites. Ik kan het me niet voorstellen, maar had het graag zeker willen weten. Misschien is het nog niet gepubliceerd. Of misschien bestaat het hele artikel niet en is het in zijn geheel een verzinsel van de massamedia geweest. Het zou me niet eens meer verbazen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s