Zij die de dood confronteren: de Peshmerga

Ze zijn de voetsoldaten van de Westerse belangen in Irak geworden, mede verantwoordelijk voor het vinden van Osama Bin Laden, en praktisch het enige verzet tegen ISIS in Noord-Irak: de Peshmerga. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn de Peshmerga geen ongetrainde groep militanten, maar een relatief goed getraind (maar losjes georganiseerd) leger dat trouw zweert aan de autonome regio Kurdistan. De naam betekent letterlijk “zij die de dood confronteren”, wat waarschijnlijk de meest badass legernaam in de moderne militaire geschiedenis is, en telt tussen de 80.000 en 200.000 mannen (en vrouwen!). De overgrote meerderheid is, uiteraard, Koerdisch, maar ook veel christenen en Yezidi’s hebben zich inmiddels aangesloten. De Peshmerga hebben, praktisch eigenhandig, hun eigen grondgebied verdedigd, en andere gebieden in bevrijd van ISIS, waarbij vooral de bevrijding van de Syrisch-Koerdische stad Kobani een grote overwinning was.

En ik vind dat Europa toch echt meer respect voor deze groep moet opbrengen dan dat ze nu doen.

De NAVO is namelijk hard bezig om dezelfde fout te maken als jaren terug in Afghanistan: een groep hard ondersteunen in de strijd tegen een gezamenlijke vijand, om deze vervolgens hard te laten vallen zodra de dreiging is verdwenen. De Peshmerga is geen officieel staatsleger, maar gedraagt zich wel praktisch hetzelfde, met aparte divisies, special forces, een zelfs een eigen inlichtingendienst. Kurdistan is weliswaar nog onderdeel van Irak, maar opereert alleen in deze oorlog. Je zou denken dat andere partijen, zoals dus de NAVO, de regio als zodanig zouden behandelen.

Maar niets is minder waar. Kurdistan werd niet eens uitgenodigd voor een conferentie waar besproken wordt hoe ISIS bestreden moet worden. Kan je het voorstellen, een conferentie over het bestrijden van ISIS, waar de groep die er het meeste aan bijdraagt geen inspraak heeft?

De grootste oorzaak voor dat de Koerden zo worden behandeld? Turkije. De Turkse regering heeft al decennia lang een probleem met Koerdische nationalisten, zowel in eigen land als in buurlanden, en het vreest dat Iraaks Kurdistan de onafhankelijkheid gaat uitroepen door de steun die het krijgt uit het buitenland. Premier Ahmet Davutoglu noemde een onafhankelijke Koerdische staat al een gevaar voor de regio. Het feit dat de Peshmerga Kobani konden bevrijden mocht sowieso een wonder heten, gezien de soldaten de stad alleen via Turks grondgebied konden bereiken. Het had hiervoor toestemming van de regering, maar het Turkse leger was desondanks niet blij. Het feit dat Turkije, een NAVO-lidtsaat, zich dusdanig verzet tegen Koerdische onafhankelijkheid, is niet verrassend. Maar het zorgt er wel voor dat de Peshmerga wel de lasten van een burgeroorlog moet dragen, zonder dat er iets tegenover staat.

Zeker de Verenigde Staten zou moeten weten wat er gebeurt, als het Westen een bondgenoot zomaar laat vallen. Er is gelukkig ook al kritiek vanuit Westerse hoek over het niet uitnodigen van Kurdistan, maar er is meer respect nodig voor wat de Peshmerga hebben bereikt. We hebben hier te maken met een natie, dat op praktisch alle fronten al onafhankelijk opereert, en daar bijzonder succesvol in is. Ik zeg: gun de Koerden een eigen staat.

Advertenties

3 reacties op ‘Zij die de dood confronteren: de Peshmerga

  1. Lucas 2 februari 2015 / 21:18

    Vraagje, is dit te vergelijken met het Frans Vreemdelingenlegioen of niet?

    • Thijs de Vries 2 februari 2015 / 21:36

      Ja en nee. Er zijn Peshmerga’s met een buitenlands paspoort, maar die zijn zo goed als allemaal etnische Koerden. Het valt meer te vergelijken met de Zouaven.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s