Afrika als de Nederlandse valkuil

Afgelopen week was er een Viktor&Rolf-modeshow die uiteenlopende reacties opriep. Het thema van de show was door de samenwerking met Vlisco, een bedrijf dat Afrikaanse stoffen en kleding produceert, al snel op ‘Afrika’ gevallen. Makkelijk, lijkt dat. De ontwerpen toonden Afrikaans-exotische stoffen en daarmee is aan alle voorwaarden voldaan. Maar wat is precies een ‘Afrikaans thema’? En vraagt zo’n Afrikaans thema niet ook om modellen met Afrikaanse achtergrond? Mij lijkt dat wel. Het lijkt mij zelfs de meest makkelijke stap om het Afrikaanse thema als leidraad aan te houden. Toch was het zo dat er onder de diversiteit aan ontwerpen geen diversiteit aan modellen verscholen ging.

Niet alleen Viktor en Rolf hadden het moeilijk met Afrika als thema; ook het tijdschrift Linda ging enkele maanden geleden flink de mist in. In een themanummer over Afrika, dat vooral flora en fauna belichtte, werd slechts één menselijk aspect genoemd: het achterwerk van de zwarte vrouw. Dat is een bijzonder eenzijdige weergave van de Afrikaanse mens. Bovendien laat het de al gestereotypeerde Afrikaanse vrouw ook nog eens zien als lustobject. De verontwaardiging hierover is sinds augustus weer aardig afgenomen, maar ook dit toont weer hoe eenzijdig er veel gedacht wordt over Afrika en mensen met Afrikaanse achtergrond.

Afrika is een continent en niet slechts een kleine regio. Het is groter  dan heel veel mensen beseffen en ook zeker een stuk diverser. In zo’n groot gebied kan niet slechts een enkele ‘Afrikaanse cultuur’ bestaan en het lijkt onbegonnen werk die toch te proberen aan te wijzen. Marokko ligt in Afrika, maar wordt toch zelden meegerekend in lovende opsommingen van de exotische Afrikaanse cultuur. Ook ik maak me hier schuldig aan, maar in het algemeen zijn mensen er snel bij iets als algemeen ‘Afrikaans’ te bestempelen, ook als het slechts uit een specifieke regio afkomstig is.

Dat maakt een Afrikaans thema, zij het van een modeshow of een tijdschrift, altijd een zeer ingewikkelde kwestie. Het is moeilijk om over Afrika te spreken en te schrijven en bovendien de verscheidenheid die het continent huisvest goed weer te geven. Daarin is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan goede (re)presentatie. Laat mensen uit verschillende Afrikaanse landen aan het woord, verken verschillen en overeenkomsten. Simpel gezegd: gooi niet langer iedereen op één hoop. En als dat dan toch nodig of praktischer is, zorg ten minste voor zichtbaarheid van mensen en niet slechts objecten (V&R) en houd die mensen menselijk (Linda).

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s