Onwetenden in Valkenburg

Bij een zedenzaak in Limburg – Valkenburg, om precies te zijn – hebben tachtig klanten van een prostituee een probleem. De prostituee in kwestie bleek nog maar zestien te zijn. Er is overweldigend bewijs gevonden voor wie haar klanten waren, gezien de vondst van een lijst met contactgegevens en gebruikte condooms. En die mannen worden nu voor de rechter gesleept, niet alleen om te getuigen maar ook omdat hen zelf een straf boven het hoofd hangt. Natuurlijk is het vervelend genoeg dat zoiets überhaupt plaatsvindt, maar een andere gewetensvraag steekt ook de kop op: in hoeverre kun je die mannen veroordelen voor deze situatie?

Het hotel waar de prostitutie plaatsvond.

Feit is dat leeftijd soms heel lastig te schatten is. Er zijn meisjes van zestien die gemakkelijk voor twintig door kunnen gaan. En laten we wel wezen: prostitutie is in Nederland niet illegaal. Wat moet je dan doen als hoerenloper op jacht naar een verzetje? Elke potentiële kandidaat voor seks eerst vragen naar haar legitimatie lijkt me niet erg bevorderlijk voor de sfeer. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gaf aan dat de klant zelf verantwoordelijk is, en bij twijfel meteen zijn biezen moet pakken en 112 moet bellen. Tsja, maar wanneer is er sprake van twijfel, en is meteen 112 bellen niet een beetje overdreven? Staat er straks tien man politie op de stoep bij een meid, net hard aan het werk, die gewoon ruim boven de achttien blijkt te zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ik sta er niet achter wat er is gebeurd. De vriend van het meisje zal natuurlijk wel op de hoogte zijn geweest van haar leeftijd. En hoewel zijn advocaat beweert dat het in beginsel haar idee was om zich te prostitueren, en het meisje dat niet ontkent, maakt dat in principe natuurlijk weinig uit. Hij trad immers alsnog op als pooier van een minderjarige, en dat is strafbaar, op zich terecht. Misschien is het in individuele situaties lastig om te bepalen of iemand wel of niet seks mag hebben voor geld, maar de grens is nu eenmaal getrokken op achttien jaar, en dat is een vrij logische grens in mijn ogen.

Toch staat dit in principe los van de beschuldigingen en de dreigingen voor de bezoekers, de tachtig mannen. Zij worden namelijk vervolgd voor een zedenmisdrijf en kunnen tot zestien jaar cel worden veroordeeld (sommige bronnen zeggen vier jaar). Toen ik dat las stikte ik toch wel bijna in mijn koffie. Wettelijk gezien zijn ze pedoseksueel, ook als ze niet precies wisten hoe oud degene was met wie ze zaken deden. Psychologisch gezien slaat zo’n kwalificering natuurlijk nergens op. Oh, en schijnbaar vindt men het ook een goed idee om ze publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Wat zullen we daar eens over zeggen…

Als puntje bij paaltje komt, is een hoerenloper makkelijk te verguizen. Zo’n triest mannetje dat altijd zijn penis achterna wandelt en meestal nog gewoon ‘gelukkig’ getrouwd is ook, zo is het heersende beeld. Misschien zit daar een kern van waarheid in. Maar laten we eens oppassen voor we deze mannen uitschelden voor pedoseksueel en ze jarenlang achter de tralies laten wegrotten. Als ze al gestraft moeten worden, dan moet dat toch wel een beetje in proportie zijn tot datgene wat ze hebben gedaan. Als samenleving moeten we ervoor zorgen dat onze gigantische collectieve fobie voor pedofilie en alles wat er maar een klein beetje op lijkt niet in de weg gaat staan van eerlijke rechtspraak.

Advertenties

3 reacties op ‘Onwetenden in Valkenburg

 1. nielshagen 27 januari 2015 / 22:17

  Het grootste probleem is dat, hoewel prostitutie een legaal beroep is, het in Nederland niet als een ‘gewoon’ beroep gezien wordt. Daardoor is het moeilijk om via wetgeving tot betere regelgeving te komen. Waar je dan aan zo kunnen denken is een keurmerk, legitimatie voor prostituees etc. Helaas is in Nederland echter eerder de trend om prostitutie te criminaliseren. De vraag is of dat wenselijk is.

  • Thomas Stege 28 januari 2015 / 13:11

   Bedankt voor je reactie :) Ik ben het met je eens, bij dit soort zaken is criminaliseren nooit de oplossing. Ik zie best wat in een soort keurmerksysteem, maar ja, zie dat er politiek gezien maar eens doorheen te krijgen, op het moment dat nog zoveel mensen voor een totaalverbod op prostitutie zijn…

 2. Thijs de Vries 28 januari 2015 / 20:18

  Het probleem hierbij is dat dit op een volkomen andere manier is gebeurd dan bij reguliere prostitutie. Een hoerenloper kan er redelijkerwijs van uit gaan bij raamprostitutie of legale bordelen, dat de dames meerderjarig zijn, dat is ook niet iets wat hen verweten kan worden.

  In dit geval, echter, gaat het waarschijnlijk om het sturen van SMS’jes naar een contactpersoon, om af te spreken op die specifieke locatie, waarschijnlijk met betaling van tevoren bij iemand anders. Dat zijn allemaal dingen waarbij je je als klant toch echt moet realiseren dat het waarschijnlijk om illegale activiteit gaat.

  Het zijn júist dit soort incidenten waardoor prostitutie nog steeds niet bespreekbaar is.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s