SYRIZA: een Griekse tragedie?

Democracy, which is a charming form of government, full of variety and disorder, and dispensing a sort of equality to equals and unequals alike.”

-Plato

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, moet vannacht vast wakker hebben gelegen. SYRIZA, de socialistische partij van Griekenland, is namelijk de grootste partij van het land geworden. De partij heeft veel stemmen gehaald door te beloven dat er nieuwe onderhandelingen komen over de torenhoge schulden die het land heeft bij de Europese Unie, waar vooral Duitsland niet op zat te wachten. De doemdenkers zijn er al zeker van: de Euro zal instorten. Maar dat lijkt mij wat overdreven.

De opkomst van SYRIZA is turbulent geweest, dat zeker. Het is in 2004 ontstaan als een coalitie tussen radicaal-linkse partijen (De afkorting SYRIZA staat voor Synaspismós Rizospastikís Aristerás, oftewel de Radicaal-Linkse Coalitie), maar was toen niet zo heel erg relevant met slechts 3% van de stemmen en 6 zetels. Echter, met de enorme economische crisis in het land en het ineenstorten van de oude linkse partij PASOK kwam het succes snel, en heeft het nu 149 van de 300 zetels. De woorden van de leider, Alexis Tsipras, waren in 2013 veelbetekenend:

With the SYRIZA government, Greece will abandon austerity and put on the table a viable plan for the Greek economy, but most of all, a viable plan for Europe as a whole. With the active solidarity of a broad European anti-austerity movement, we shall win that fight.”

De Grieken hebben duidelijk genoeg van de bezuinigingen, en eisen hervormingen. En het is Tsipras die dat zou kunnen brengen. Maar de reactie op zijn overwinning is eveneens erg snel. De waarde van de euro is al dagen aan het dalen doordat handelaren anticiperen op instabiele Griekse banken. En een Duitse functionaris heeft al gedreigd de financiële steun terug te trekken.

Dit is hoe paniek op een wisselkoers eruit ziet.
Dit is hoe paniek op een wisselkoers eruit ziet.

Velen trekken al de conclusie: de #Grexit komt er. Men kijkt er angstig naar uit, of hoopt dat het het einde van de EU betekent. Maar die conclusies worden mijns inziens te snel getrokken. Allereerst is SYRIZA geen anti-Europese partij, integendeel. De groei van de partij heeft er voor gezorgd dat de partijlijn minder radicaal en iets realistischer is geworden: enkel een minderheid van de partij is tegenwoordig voorstander van het verlaten van de Eurozone. Wat het leiderschap van SYRIZA vooral gaat betekenen, is dat Duitsland en de rechtse politiek in het algemeen waarschijnlijk minder macht binnen de EU zal krijgen. Tsipras is al gefeliciteerd door de socialistische Franse president Hollande, en er wordt verwacht dat de rechtse coalitie in Spanje dit jaar de verkiezingen zal verliezen. De EU gaat nergens heen, ze maakt alleen een ruk naar links. Voor velen is dat een nachtmerrie, allicht. Maar partijpolitiek geneuzel is niet iets nieuws in Europa.

Weet je waar we eigenlijk banger voor moeten zijn? Dat Gouden Dageraad de derde partij van het land is geworden. Die partij bestaat letterlijk uit nazi’s, hebben een geschiedenis van geweld en zelfs moord, en praktisch ieder parlementslid heeft een strafblad of wordt op dit moment vervolgd. Het is een criminele organisatie met een politieke tak, en niemand kijkt ernaar om.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s