Geesteswetenschappen verenigd

De Universiteit van Amsterdam zit in de problemen. Het geld stroomt niet rap genoeg binnen en daardoor kan men de uitgaven niet meer aan. Omdat het grootste probleemgebied blijkbaar in de faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) zit, wordt het daar ook met harde hand aangepakt. Op het moment worden twee oplossingen overwogen, waarvan één oplossing in het bijzonder alle studenten geesteswetenschappen tegen de haren in strijkt. Geesteswetenschappen is een ongelooflijk diverse faculteit, waar allerlei talenstudies worden aangeboden, maar waar ook kunst- en mediastudies thuishoren. Dat blijft niet meer in stand als deze hele verzameling op één hoop wordt gegooid.

De oplossing waar nu iedereen over valt houdt precies dat in. Het idee is dat de geesteswetenschappen worden samengevoegd in een studie die het ‘liberal arts college’ gaat heten. In de propedeuseperiode volgen dan alle studenten van de FGw hetzelfde traject. Pas in de laatste twee jaar beginnen ze met specialiseren. Dit betekent dat het onderscheid tussen studies als Hebreeuws en Media en Cultuur pas vanaf het tweede jaar studeren gemaakt zal worden. Achtentwintig studies bestaan nu onder de noemer Geesteswetenschappen en dat wordt teruggebracht tot het minimum.

Het lijkt heel logisch; er is geldgebrek en daar moet iets aan gebeuren. Of deze oplossing echter de voorkeur zou moeten hebben wordt nog zeer ter discussie gesteld. De groep die deze discussie het hardst voert gaat onder de naam ‘Humanities Rally’. Zij strijden door middel van protesten en andere acties tegen de extreme bezuinigingen op de FGw. Anderhalve week geleden nog was ik aanwezig bij een protestmars. Deze liep van een gebouw van FGw naar daar waar het honderdjarig bestaan van de UvA werd gevierd. Dat was dan ook de reden van de mars: dat het jubileum van de universiteit met zo veel trots wordt gevierd, terwijl ondertussen een van de oudste faculteiten zwaar op de schop wordt genomen.

Geen enkele student zal ontkennen dat maatregelen nodig zijn. Als de financiële situatie de pet te boven gaat, moet er bezuinigd worden. Maar het op een stapel gooien van achtentwintig zeer uiteenlopende studies kan de oplossing niet zijn. Als een eerste jaar een platform moet bieden aan zowel studenten wiens keuze op archeologie zou vallen, als studenten die voor muziekwetenschap zouden gaan, hoeveel studenten vinden in deze Liberal Arts dan nog echt wat zij zoeken?

En misschien nog wel belangrijker: hebben die studies die Liberal Arts zullen vormen dan helemaal geen individuele waarde? In de drie jaar dat ik Media en Cultuur heb gestudeerd heb ik zo veel geleerd waar ik in mijn dagelijks nog steeds profijt van heb, al heb ik niet eens mijn propedeuse gehaald. De kern van Geesteswetenschappen vormt de kern van de universiteit. Het kritisch denken, het overwegen van verschillende invalshoeken: dat alles vindt de oorsprong in studies die binnen deze faculteit bestaan. Een gezamenlijk propedeuse zal deze waarde vast laten voortbestaan, maar de diversiteit die juist daar zo’n grote rol in speelt zal voor een groot deel verloren gaan. Het zou eeuwig zonde zijn om dat te laten gebeuren.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s