The luck of the Irish

Een primeur in Ierland: er is een minister uit de kast gekomen. Leo Varadkar, de minister voor Volksgezondheid, is de eerste openlijk homoseksuele bestuurder van het groenste land op aarde. Het is voor Europese begrippen wel een beetje traag: Nederland heeft er bijvoorbeeld al meerdere gehad. Desondanks is deze primeur veelbetekenend voor hoe goed het de afgelopen jaren is gegaan met mensenrechten in Ierland.

20 jaar geleden was dit namelijk nog láááááng niet in zicht. Homoseksele activiteit tussen mannen werd pas in 1993 gelegaliseerd, na een campagne die in 1974 was begonnen. Gek genoeg is lesbische activiteit nooit verboden geweest, maar ik heb geen idee waarom niet. Zal wel opwindend zijn geweest voor 19e-eeuwse wetgevers of zo. Homseksuelen kunnen ook pas sinds 2011 een geregistreerd partnerschap aangaan. Geen homohuwelijk, maar het is tenminste iets.

Bijna tweederde van de bevolking is inmiddels van mening dat er niets mis is met homseksualiteit.

Maar ook op andere gebieden begint het steeds beter te worden in de Ierse Republiek. Anticonceptie was tot 1985 verboden, maar condooms mogen nu, zonder doktersrecept, verkocht worden aan iedereen ouder dan 17. Wederom niet bijzonder progressief, maar een flinke verbetering. Echtscheiding werd gelegaliseerd in 1995, nadat 51% van de bevolking hiertoe besloot in een referendum. En in 2013 kwam er eindelijk een duidelijke abortuswetgeving, en zijn er plannen om een referendum te houden over de complete legalisatie. 56 procent van de bevolking is hier voorstander van. Ierland is van alle Europese landen waarschijnlijk het meest veranderd op sociaal gebied: van een vroom katholieke heilstaat naar een gematigd progressief land met mogelijkheden voor meer vooruitgang.

De grootste factor voor deze vooruitgang, was de verkiezing van Mary McAleese tot president in 1997. Zij bleef uiteindelijk to 2011 aan de macht. McAleese was voorheen een van de campagneleiders voor de legalisatie van homoseksualiteit. Het feit dat ze uit Belfast komt heeft er ook voor gezorgd dat Ierland meer invloed kon krijgen in het stoppen van het religieuze geweld in Noord-Ierland. Al met al heeft haar presidentschap ervoor gezorgd dat de katholieke kerk steeds meer de greep op de Ierse bevolking heft verloren.

Maar wat heeft de coming-out van Varadkar verder voor effect? Nou, op dit moment is er een referendum onderweg over het homohuwelijk, dat gepland staat voor de lente. Verder is er nog een ander plan onderweg, dat ook relevant is voor Varadkars post als minister van Volksgezondheid. Het is homoseksuele mannen namelijk niet toegestaan bloed te doneren, door een wet die is voortgekomen uit de angst voor HIV in de jaren ’80. Nederland heeft overigens geen expliciete wet hiertegen, maar de bloedbank heeft wel vergelijkbare voorschriften. De geaardheid van Varadkar zal volgens hemzelf weinig te maken hebben met hoe hij deze wet zal beschouwen, maar het zal er wel voor kunnen zorgen dat de publieke opinie over homoseksualiteit in Ierland flink zal verbeteren.

Advertenties

Een reactie op “The luck of the Irish

  1. Daan Kusen 19 januari 2015 / 23:07

    Ze hebben ook goede whiskey in Ierland. Daar hoor je niemand over… =)

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s