Leave Justin alone!

Zelfs wanneer Parijs half explodeert, is er niets ter wereld dat kan voorkomen dat Justin Bieber de nodige dosis media-aandacht krijgt. Op dit moment gaat het over een foto van een advertentie, waar Bieber ineens verdacht grote spierbundels gekregen heeft. De vraag is hier of er wel of geen Photoshop in het spel is geweest, een vraag waar vele tienduizenden mensen zich over hebben gebogen.

Maar zo’n discussie gaat natuurlijk nooit alleen over Photoshop, en zelfs niet over objectificatie of de seksualisering van de samenleving. Nee, opvallend is vooral de extreme mate van haat die Bieber over zich heen krijgt, meer dan welke oorlogsmisdadiger dan ook. Er hoeft maar een bericht over iets onbenulligs over zijn leven te staan – een foto, een bericht dat hij wiet rookt, iets over zijn liefdesleven – en de verwensingen zijn niet van de lucht. Overal op internet circuleren opmerkingen, discussies, zelfs hele communities van mensen die hem het liefste dood en begraven zien. Voor iemand die feitelijk niet zoveel bijdraagt aan de wereld, in positieve of negatieve zin, is het behoorlijk overtrokken.

Een grap of semi-serieus? Vaak lastig te zeggen.

Wat we niet moeten vergeten is dat Justin slechts zijn werk doet. Hij maakt muziek, misschien behoorlijk middelmatige muziek, maar dat we dat vinden komt simpelweg doordat wij zijn doelgroep niet zijn. Ik hoor niemand klagen over het feit dat K3 zulke kinderachtige muziek maakt, of dat de teksten van Kinderen voor Kinderen meer diepgang vereisen, dus ik zie niet in waar onze Canadese vriend deze mate van spot en nijd aan verdiend heeft. Goed, misschien heeft alle roem hem een beetje arrogant gemaakt, maar daarin zal hij ook beslist niet de eerste muzikant ooit zijn. Bovendien is het beeld dat we van hem hebben vooral gevormd door de massamedia, die nu niet echt bekend staan om hun neiging tot objectiviteit.

Een deel van de verklaring ligt misschien in het gedrag van de fans van Justin Bieber, die vaak helaas geen haar beter zijn dan zijn tegenstanders. Op Twitter wemelt het van met name meisjes die zichzelf ‘Bieber’ van achternaam noemen, hun armen opensnijden als hij een joint rookt, en doodsbedreigingen sturen naar een vrouw die Bieber betast voor een commercial of naar Biebers voormalige vriendin. Als reactie op deze groep fans is het enigszins te begrijpen dat er een weerstandsreactie optreedt. Maar het is nogal vreemd en onterecht om deze reactie naar Bieber zelf te leiden. Wie dat doet, is in feite niets beter dan de fictieve Matthew Mitchell, bekend uit het oeuvre van Eminem.

Daarom zeg ik: ‘Leave Justin alone’! Zo verschrikkelijk is het ook weer niet wat hij doet. Oh, en nu we toch bezig zijn, laat One Direction ook met rust, en Nickelback, en, voor de Nederlanders, het inmiddels gestopte Kane. En betreffende films: Twilight. Als je die muziek of die films slecht vindt – en laten we wel wezen, daar zit iets in – dan luister of kijk je er domweg niet naar. En als je de mensen erachter niet sympathiek vindt, dan geef je ze geen aandacht. Het is niet alleen onterecht, maar kan ook nog eens averechts werken als je inderdaad wil dat ze ermee stoppen. In principe maak je alleen maar reclame voor ze door er met de botte bijl op in te gaan hakken. Ik had waarschijnlijk nog steeds nooit van One Direction (of, een aantal jaar geleden, van Tokio Hotel) gehoord als mensen niet constant zouden benadrukken hoe waardeloos ze zijn. En als je het niet waardeloos vindt? Dan is er nog steeds niets aan de hand, omdat smaken nu eenmaal verschillen. Leven en laten leven!

Advertenties

4 reacties op ‘Leave Justin alone!

 1. Daan Kusen 13 januari 2015 / 20:57

  Nee! Totaal niet mee eens. Weg met Bieber, Kane of dat One Direction. Ja, smaken verschillen -maar om dat dan maar voor waarheid aan te nemen en je er bij neer te leggen moet je nooit doen. De mooiste discussies ontstaan uit gesprekken waarin je uitlegt aan een minder muzikaal weerlegd figuur dat Bieber gewoon kattengejank is. Bedenk goed: Fans van Bieber, of ‘jeugd’ van tegenwoordig in het algemeen, zijn figuren die Paul McCartney kennen als een opkomend artiest die geholpen moet worden om bekendheid te krijgen.

  Twilight… het is geen kwestie van er niet naar kijken. Je kunt er niet naar kijken en dan nog doodgegooid worden met van die enge figuren, vaak meisjes, die alleen maar vriendjes willen die al jaren dood zijn, maar desondanks glitteren alsof ze van de eerste de beste Gay Pride komen.

  • Thomas Stege 15 januari 2015 / 01:45

   Het is een vorm van elitisme, wat jij nu zegt. Het is technisch onmogelijk om aan iemand ‘uit te leggen’ of iets wel of geen kattengejank is, omdat muziek per definitie iets subjectiefs is. De reden dat je Justin Bieber slecht vindt – en zoals gezegd, ik ben er zelf ook geen fan van – is omdat je buiten de doelgroep valt. Dat heb ik al aangegeven. De formule Justin Bieber is zorgvuldig uitgedacht om een bepaald publiek aan te spreken, en dat lukt, wat je daar verder ook van vindt. Je kunt hooguit aangeven dat het gekunstelde muziek is, en daarin heb je een punt, maar het weerhoudt niemand ervan om het te luisteren. Zelfs sommige volwassenen luisteren het trouwens graag, dus het is zeker niet alléén maar geliefd binnen een zeer selecte doelgroep.

   Dat is zeker niet de schuld van Bieber zelf, die doet alleen maar waarvoor hij (rijkelijk) betaald wordt. Toch krijgt hij alle shit over zich heen, van mensen die het niet terecht vinden dat hij rijk en beroemd is geworden met middelmatige muziek. Blijkbaar rechtvaardigt dat voor sommige mensen doodsverwensingen… treurig.

   Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook muziek die ik vreselijk vind, erger dan One Direction en Justin Bieber bij elkaar. Ik krijg bijvoorbeeld kromme tenen van Lorde, Adele en Caro Emerald. Maar ik vind dat iedereen het recht heeft om hun muziek mooi te vinden, ook al ben ik het niet met ze eens. En ik misgun zéker de mensen achter de muziek hun succes niet.

   Overigens. Als iemand Paul McCartney niet kent omdat hij of zij daarvoor bijvoorbeeld nog te jong is, leg diegene dan gerust uit wie dat is en laat hem of haar wat muziek van The Beatles horen. Misschien kan die dat best waarderen en zijn horizon verbreden. Maar je kunt niemand dwingen om iets mooi te vinden, en al helemaal niet om iets niet mooi te vinden.

   • Daan Kusen 15 januari 2015 / 02:00

    De muziek van Bieber daargelaten, Bieber zorgt door zijn arrogantie (of onwetendheid? wat ik sterk betwijfel) niet echt dat hij sympathiek over komt. Dit kan wel weer uitgelegd worden als iemand die op jonge leeftijd al in het spotlight is gekomen en dat dat enorme druk met zich mee brengt, maar arrogantie als geloven dat Anne Frank zijn muziek leuk had gevonden, rijden onder invloed en allerlei andere negatieve dingen waarmee hij in het nieuws is geweest getuigen ook wel van het feit dat het joch volledig losgeslagen is.
    Er zijn zat ‘kindsterren’ die relatief gewoon zijn gebleven, dus waarom zou Bieber dan anders zijn?

    Zijn ‘fans’ kan ik trouwens ook niet uitstaan. Misschien is dat gewoon de categorie ‘tienermeisjes’, maar je kunt geen kritisch woord uiten over ’t kind of ze worden hysterisch.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s