Eis geen excuses

Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in  den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de
aarde is. Gij zult u voor die niet buigen, noch hen
dienen; want Ik, de HEERE uw God, ben een ijverig God.

-Exodus 20:4-5

Nou, dat was een flinke vakantie. Om te zeggen dat er na kerst niets gebeurd is zou een enorme leugen zijn, met de aanval op Charlie Hebdo en de gijzeling in een Joodse supermarkt, beiden gepleegd door moslimextremisten. Het internet is sindsdien ontploft in een gevecht tussen mensen die denken dat het anoniem spammen van plaatjes van een stereotype Arabische man gelijk staat aan bijtende satire of een dapper verzet, en mensen die de aanval impliciet vergoeilijken door te zeggen dat cartoonisten “er om hebben gevraagd” toen ze de profeet Mohammed hadden afgebeeld.

Maar wat mij het allermeest stoort? De eis dat iedere moslim massaal zijn excuses moet aanbieden.

Ik snap wel enigszins waar het vandaan komt. Moslims worden gezien als één homogene groep, vooral doordat er meer verschillen zijn tussen christenen en moslims dan tussen moslims onderling. Maar ondanks dat zijn er verschillen. Wisten jullie bijvoorbeeld al dat het afbeelden van Mohammed niet altijd verboden is? Onder sjiieten worden afbeeldingen van de profeet toegestaan, mits deze respectvol zijn. Niet wezenlijk anders dan hoe het christendom omgaat met afbeeldingen van Jezus. Verder is er ook een debat of niet-moslims Mohammed ook niet mogen afbeelden, en dit debat is al bezig sinds Dante’s Divina Commedia. Uit 1321.

His guts hung between his legs and displayed His vital organs, including that wretched sack Which converts to shit whatever gets conveyed down the gullet. As I stared at him he looked back And with his hands pulled his chest open, Saying, “See how I split open the crack in myself! See how twisted and broken Mohammed is!” Afbeelding uit 1410 over hoe Mohammed wordt gemarteld in de 8e kring van de hel.

Daarnaast maken de mensen die excuses eisen van moslims een denkfout, die door psychologen de ultimate attribution error wordt genoemd. Negatief gedrag uit een andere groep wordt bij deze denkfout verklaard door kenmerken van de groep, terwijl negatief gedrag uit de eigen groep wordt verklaard door speciale omstandigheden. Het verklaart waarom blanke schutters als psychisch gestoord worden aangemerkt, maar men bij een niet-blanke schutter gelijk naar cultuur wordt gekeken. Men eist excuses van alle moslims vanwege Amedy Coulibaly (ik vraag me af hoeveel mensen zijn naam kennen, trouwens), maar er is geen enkele Noorse christen geweest die zijn excuses heeft hoeven aanbieden voor Anders Breivik, want hè, hij was toch maar in zijn eentje.

Tenslotte kan ik het niet laten om jullie dit stukje uit de radioshow van James O’Brien te laten horen. Maar ik eis nu wel excuses van iedereen die Richard heet. Ja, ook jij, Rick. En Rik. En Dick. En Dik.

Advertenties

Een reactie op “Eis geen excuses

  1. Daan Kusen 14 januari 2015 / 01:42

    Het is bizar om excuses te vragen van Moslims. Dat is net als dat je kerkgangers dwingt om verantwoordelijkheid te nemen voor priesters die schuldig zijn aan misbruik.

    Dante’s gedicht ‘De Goddelijke Komedie’, waar de afbeelding naar ik gok op is gebaseerd -de tekst in ieder geval- blijft toch een geweldig mooi meesterwerk.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s