The Interview is geen martelaar van het vrije woord

Het zal maar weinig mensen ontgaan zijn: de première van The Interview, een film waarin Seth Rogen en James Franco de opdracht krijgen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden, is niet doorgegaan. Bioscopen zijn gezwicht voor de dreigementen van hackergroep Guardians of Peace, dat volgens de FBI banden heeft met Noord-Korea, waarna uitgever Sony Pictures de distributie van de film volledig stopzette.

Is dit jammer voor de filmindustrie? Ja.

Is The Interview een dappere stellingname tegen het Noord-Koreaanse regime? Nee.

Uiteraard is het jammer dat bioscopen de film niet willen vertonen. Op zich wel begrijpelijk, gezien er werd gedreigd met “9/11-achtige omstandigheden” bij iedere vertoning. Tuurlijk, Noord-Korea dreigt iedere week met totale vernietiging (kijk maar eens op kcna.co.jp, de propagandamachine van het land), maar dat weten de bioscoopeigenaren niet. Het gevolg ervan is echter wel dat Sony Pictures miljoenen kwijt is geraakt aan de productie, en daar waarschijnlijk zeer weinig van terug gaat zien. Dat zal Hollywood er wel van weerhouden om de komende jaren Noord-Korea als onderwerp te kiezen, terwijl er al zo weinig films over het land zijn.

Desondanks verdient The Interview niet de martelaarsstatus die het inmiddels heeft gekregen. Op dit moment is het Streisandeffect vol in werking, waarin een poging iets te censureren juist leidt tot meer aandacht voor het onderwerp. Ik denk alleen dat het voor de meesten beperkt is tot nieuwsberichten, en dat men denkt dat het om een actiefilm á la The Manchurian Candidate gaat, in plaats van een komedie met Seth Rogen en James Franco in de hoofdrol. Ik heb de trailers bekeken, en het lijkt me sterk dat The Interview het onderwerp Noord-Korea met respect behandelt. Ik zag vooral heel veel toilethumor.

Ik heb al eerder een blog geschreven over hoe ik denk over het trivialiseren van Noord-Korea, en deze film is er een voorbeeld van. The Interview gaat niet óver Noord-Korea, het land is eerder een exotische achtergrond voor de hilarische gebeurtenissen. Of dat betekent dat de film slecht is? Geen idee, ik heb hem niet gezien. Maar ga de film niet alleen maar kijken om Kim Jong-un een hak te zetten. En een tip voor volgend jaar, als hij niet wordt gecanceld: Diplomats.

Maar ik geef eerlijk toe dat de poster fantastisch is.
Advertenties

Een reactie op “The Interview is geen martelaar van het vrije woord

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s