Tweelingen, politiehonden, en het ‘homo-gen’

Deze week is tentamenweek, waardoor ik de afgelopen tijd het nieuws niet heb kunnen volgen. Het was vast weer dolle pret met ISIS, Poetin en de PVV, maar het daarover hebben vind ik niet zo heel interessant meer. En ik zal jullie de onderwerpen in mijn tentamens ook maar besparen, aangezien ik denk dat niemand bijster geinteresseerd is in onderzoeksmethoden. In plaats daarvan zal ik een kleine theorie over de oorsprong van homoseksualiteit met jullie bespreken.

In 2011 hebben onderzoekers in Tsjechie onderzoek gedaan naar de training van de politiehonden in het land. In deze studie wilden zij onderzoeken of deze goed getrainde honden in staat zijn om identieke tweelingen van elkaar te onderscheiden op basis van lichaamsgeur. Voor dit onderzoek werden 10 honden gebruikt, en in totaal 4 tweelingen, waarvan 2 identiek. Bij de identieke tweelingen is het DNA uiteraard volledig gelijk, en kwamen zij ook allemaal uit dezelfde omgeving. Theoretisch gezien zou een tweeling dus exact dezelfde lichaamsgeur hebben, en kunnen de honden geen verschil waarnemen.

Één van de honden tijdens het onderzoek.
Één van de honden tijdens het onderzoek.

Maar wat bleek? De politiehonden slaagden met vlag en wimpel voor de test. Alle 10 wisten zij de juiste geur aan de juiste persoon te verbinden, zelfs als de geurtest van de tweelingbroer/zus aan de test was toegevoegd. De politiehonden bleken tweelingen beter te kunnen onderscheiden dan een DNA-test. (Of zij hier ook beter in zijn dan de ouders is helaas niet bekend)

Maar waarom heb ik het ineens over een onderzoek uit 2011? De directe aanleiding is een billboard in Virginia, waarin een identieke tweeling wordt uitgebeeld: de een homoseksueel, de ander hetero. Het bestaan van dit soort tweelingen wordt in de iets…homofobere kringen gezien als “wetenschappelijk” bewijs dat het ‘homo-gen’ niet bestaat, en dat homoseksualiteit dus wel een keuze MOET zijn. Het billboard is nog op een andere manier incorrect, namelijk dat deze “tweeling” maar een persoon is (en nog openlijk homoseksueel ook!), maar wat het belangrijkste is, is dat ook de onderliggende aanname (homoseksualiteit zit in het DNA) niet klopt.

Het billboard in kwestie.

Wat het politiehonden-onderzoek namelijk bewijst, is dat er zelfs bij een identiek DNA, en zelfs bij een identieke omgeving, er nog altijd een andere (aangeboren) factor is, waarin tweelingen van elkaar kunnen verschillen. Dit is in elk geval waar bij lichaamsgeur, maar waarom zou dat niet het geval zijn bij homoseksualiteit? Wat ik dus vooral wil zeggen: zelfs als het ‘homo-gen’ niet bestaat, wilt dat nog niet zeggen dat homoseksualiteit niet is aangeboren. 

Maar ja, als men alleen karaktertrekken zou goedkeuren die aangeboren en natuurlijk zijn, dan zou religie allang zijn afgeschaft.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s