Die is zeker nog maagd

Een vaak gezien stereotype is dat van de eeuwige maagd. Een niet sociaal vaardig, niet al te goed uitziende nerd. Dit stereotype is nogal hardnekkig en komt ook als grapje veel terug op de nodige imageboards. Maar het idee van maagdelijkheid als een belediging, is een heel raar idee, wanneer je er over nadenkt. Eigenlijk is het ook het signaal dat seks nog steeds gebonden is aan heftige normen over wat wel of niet normaal is. En dat is fout.
Het gebruiken van iemands seksuele leven als belediging is verkeerd. Het idee van maagdelijkheid als belediging heeft te maken met een sterk vertoog rondom seksualiteit. Een vertoog waar we elke dag nog mee te maken hebben en zorgt voor uitsluiting van iedereen die buiten de norm valt.

Dit vertoog deelt seks feitelijk op in twee categorieën. De categorie van foute, of goede seks. In dit geval gaat het niet om ‘goede seks’ op de manier dat het wel of niet lekker was, maar of het een correcte vorm van seks is. Denk er maar eens over na; het idee wat wij hebben van ‘normale’ seks is eigenlijk nergens op gebaseerd. Het zijn ideeën die zich hebben gevormd en waar we mee opgroeien. Seks met liefde is goed, zomaar seks met iemand hebben is slecht. Een monogame relatie is goed, een polygame fout en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En misschien wel de sterkste: de leeftijd die wij aan seks verbinden. Er zijn strenge normen over wat een normale leeftijd is om te beginnen met seks. Als je te vroeg begint (zeker als meisje!) is dat niet goed. Vroege ontwikkeling van de seksualiteit wordt vaak in verband gebracht met lagere intelligentie of losbandigheid.

Ik zou zeggen dat de gemiddelde geaccepteerde leeftijd om écht seks te hebben (waarmee de meeste mensen penetratie bedoelen, overigens) zo tussen de 15 en de 18 jaar is. Dat komt ook mooi overeen met het gemiddelde van 16,7 jaar voor de eerste keer geslachtsgemeenschap.

Maar dan de andere kant. Voor welke leeftijd moet je seks gehad hebben? Dat is al een moeilijkere kwestie, maar ook hier is een sterk idee te vinden over wat normaal is en wat niet. Want waar rond je 15e de vraag was ‘of iemand al seks had gehad’, dan is die in de latere jaren vervangen voor de aanname dat iemand sowieso ontmaagd is. Zo niet, dan is de vraag al snel ‘waarom niet?’ Waarbij de maagd in kwestie zich moet verdedigen.

Kortom: je maagdelijkheid moet je verliezen tussen je 15e en 20e levensjaar, anders val je buiten de norm en wordt het object van spot. Het uitlachen van de zogenoemde trolls omdat ze nog maagd zouden staan, herproduceert deze categorisering van goede en slechte seks. Wat volgens mij een hele schadelijke categorisering is, omdat seks iets persoonlijks zou moeten zijn, waar niet zoveel meningen van anderen bij zouden moeten komen kijken.

Dus de volgende keer dat je de neiging hebt om iemand een ‘maagd van 40’ te noemen, bedenk dan: wil ik een giftig vertoog reconstrueren, of vind ik deze persoon gewoon een ongelofelijke eikel?

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s