Robbie moet hangen

Het zal niemand zijn ontgaan. De laatste aflevering van PowNews waarin Onno Hoes flink werd genaaid. Figuurlijk gesproken dan wel, terwijl hij het zelf natuurlijk liever letterlijk had gehad. Hij dacht met een leuke jongen van 20 af te spreken, maar het bleek een eikel met een verborgen camera te zijn. Het past op zich prima in het imago dat PowNews voor zichzelf had geschapen, maar dat maakt het allemaal niet minder laag-bij-de-gronds. En nu ligt opnieuw de carrière van Hoes onder vuur.

Erg veel smaak heeft Hoes ook weer niet zo te zien, trouwens.

Dat er zo’n punt van werd gemaakt in de gemeenteraad van Maastricht, daar kun je ook een hoop over zeggen. Dat er nog steeds veel stappen gezet dienen te worden in de acceptatie van homoseksualiteit, bijvoorbeeld. Want je maakt me niet wijs dat men zo op de achterste poten had gestaan als het ging om een afspraak met een meisje. Maar waar ik voor nu even op in wil gaan is de actie van Robbie op zich, de jongen met wie de Maastrichtse burgemeester had afgesproken.

Voor de goede orde: ik ben beslist geen fan van Onno Hoes. Zijn aandeel in de implementatie van de beruchte wietpas was dusdanig groot dat ik me bij hem, evenzeer als bij Ivo Opstelten, afvraag of hij nu corrupt is of gewoon wereldvreemd. Maar wat je ook vindt van hem als beleidsmaker, hij wordt nu afgerekend op iets in de privésfeer wat verder volledig legaal is. En de manier waarop die privégegevens openbaar zijn geworden is ronduit walgelijk. En heel wat minder legaal.

Het ergste is misschien nog wel de bijna lachwekkende strafmaat. In de uitzending van Pauw waarin het onderwerp werd besproken kwam advocaat Gerard Spong aan het woord. Hij legde uit dat in een soortgelijke zaak een paar jaar geleden, toevalligerwijs gestart door Albert Verlinde (ja, de ex van), de omroep aansprakelijk werd gesteld en werd veroordeeld. BNN moest in totaal 3.250 euro betalen aan boete en schadevergoeding. Er is dus juridisch precedent en als Hoes wil kan hij dit gemakkelijk voor elkaar krijgen. Maar is het de moeite waard? Dat geld is verhoudingsgewijs natuurlijk peanuts voor een organisatie als PowNed – ze zullen allicht wat geld hebben overgehouden met het omlaag gooien der salarissen. Het is niet echt een boete die in verhouding staat met de actie.

Normaal ben ik geen voorstander van strengere straffen. Maar figuren als Robbie halen dit soort ongein uit zonder dat daar nu een bepaald idee achter zit. Op tv probeert hij nog die illusie te wekken door wat te brabbelen over het beschermen van de democratie, maar ‘omdat yolo’ lijkt zo op het oog een heel wat waarschijnlijker reden te zijn. Als we Gerard Spong moeten geloven mag Powned straks een symbolische boete gaan dokken, maar gaat de echte dader vermoedelijk vrijuit. Ik kan me zo voorstellen dat dat een extra smerige smaak in de mond geeft voor het slachtoffer, in dit geval Hoes.

Waar we voor moeten oppassen is dat we niet de zaak moeten gaan verzwijgen omdat het journalistiek irrelevant is. Want journalistiek irrelevant is alleen het feit dat Onno Hoes date met een jonge jongen. Maar het neemt niet weg dat Robbie moet hangen. Figuurlijk natuurlijk. In de naam van welke omroep dat precies gebeurde maakt niet uit, maar hij heeft strafbare feiten gepleegd, en zou daar in mijn ogen persoonlijk vervolgd voor moeten worden. En de straf die daaruit komt moet in verhouding zijn met de daad. Want hij is verantwoordelijk voor zijn eigen acties. Niet PowNews. Hij besluit zelf om zich te verlagen tot dergelijke inbreuken op privacy. Zo simpel is het.

Advertenties

Een reactie op “Robbie moet hangen

  1. Lucas 9 december 2014 / 23:34

    PowNed kan makkelijk als medepleger worden aangeduidt, waardoor hij net zo streng gestraft kan worden als Robbie zelf.

    De aantijging dat “dit niet gebeurd zou zijn als het een meisje was” moet je even bespreken met Jack de Vries. Die raakte zijn baan als staatssecretaris kwijt omdat hij vreemd ging met een vrouw van 30. Dus dat is iets aparts.

    Pow Ned heeft Hoes uitgedaagd, helemaal mee eens. Nederland lijkt er verder niet heel blij mee te zijn. En de “democratie bewaken” is al helemaal bullshit, want ik ben niet geïnteresseerd wat Hoes doet in zijn privé-leven om te weten dat de man capabel zou zijn als burgemeester(wat je verder van zijn beslissingen vindt is een mening).

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s