Wees lekker oppervlakkig!

Oppervlakkigheid is een zonde. Tegenwoordig gebruiken we het allang niet meer voor iemand die zelf niet zoveel diepgang heeft, maar met name voor mensen die afgaan op het uiterlijk. En dat mag niet, want het innerlijk telt. Dat klopt natuurlijk eigenlijk niet helemaal. Iemand kan nog zo aardig zijn, maar het oog wil ook wat. In tijden van liefde en lust is alles geoorloofd. Zeker het beoordelen op minder diepgaande facetten, zoals het uiterlijk.

Wat jij aantrekkelijk vindt of niet is een van de weinige dingen waar je zelf heel weinig over te zeggen hebt. Je voorkeur wordt ten eerste onbewust – met name door geur – bepaald. Maar ook afgezien van dat, word je redelijk geleid door je impulsen.
Ik zie een groeiende tendens in dat mensen worden afgerekend als zij zich niet aangetrokken voelen tot iets, met name tot de vollere mensen binnen onze gemeenschap. Dit wordt al snel veroordeeld als fatshaming en dit vind ik belachelijk.

Fatshaming is het verbaal aanvallen van mensen die dik(ker) zijn. Het gaat hier ook om het verbinden van andere eigenschappen (luiheid, gebrek aan discipline etc.) koppelen aan iemands figuur en iemand er in het algemeen anders om behandelen. Dit is natuurlijk verkeerd, en het komt nog vaak voor.

Maar dat is simpelweg niet hetzelfde als je niet aangetrokken voelen tot iemand met overgewicht. Ik ben zelf zo’n 10 kilo te zwaar en niemand hoeft mij aantrekkelijk te vinden. Jij hebt het recht mij lelijk en onaantrekkelijk te vinden. Je hebt ten alle tijde het recht je persoonlijke voorkeur wat betreft uiterlijk te behouden. Dat maakt je echt geen slechter mens. Je hoeft  echter niet ongevraagd je mening over iemand te geven, daar zit waarschijnlijk ook niemand op te wachten. Maar behalve dat: je hoeft je niet te schamen voor je mening. We kunnen wel allemaal heel politiek correct gaan doen, maar bijna niemand zal het leuk om te horen dat de ander alleen maar gek is op‘je toffe persoonlijkheid.’

Lust, seks en liefde gaan om aantrekkingskracht. Zelf heb ik niet zo’n voorkeur voor een figuur, maar zodra iemands tandvlees te zichtbaar is bij het lachen wil ik er al niets mee te maken hebben. Op seksueel gebied dan. Dat is namelijk het fijne aan lust: je voelt het nou eenmaal voor iemand, of niet. Daar is niets aan om te veroordelen. Zolang jij ook respectvol bent jegens mensen die je niet aantrekkelijk vind (en dat, lieve mensen, moeten we allemaal nog een beetje leren.) is er helemaal niets aan de hand. Val vooral op wat jij lekker vindt.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s