Te recht veroordeeld

De emoties liepen hoog op bij een uitspraak in de Roermondse rechtbank vorige week. Misschien heb je de headline wel eens voorbij zien flitsen. Een man pakte zijn stoel op en smeet hem door de zaal heen. De reden daarvoor was dat een Poolse bestuurder van een auto een werkstraf kreeg, nadat hij een dodelijk verkeersongeluk had veroorzaakt. Drie mensen kwamen hierbij om het leven. Een triest ongeval, maar volgens de publieke opinie een veel te lage straf. Maar is dat ook daadwerkelijk het geval? Ik vind van niet.

Hierbij wil ik voorop stellen dat dit ongeval natuurlijk een groot drama is voor iedereen. Dat is het voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de bestuurder. Niemand zal vrijwillig de auto instappen en een vreemd iemand, of iemanden, de dood inrijden. Toch werd hiervoor 15 maanden cel geclaimd door de Officier van Justitie. Een hoge eis waar de rechter geen gehoor aan gaf, vanwege de onduidelijkheid van de snelheid van het voertuig.

Op de weg waar het ongeval gebeurde, is de maximumsnelheid 80 km/u. Maar wat de snelheid van het voertuig was tijdens het ongeval, is niet bewezen aldus de rechter. De verklaringen van buitenstaanders dat er rond 130 km/u werd gereden, valt niet uit het politieonderzoek te herleiden. De Pool was verder ook niet onder invloed van drugs of alcohol, dus wat valt hem verder met concreet bewijs te verwijten?

Ja, dat de macht over het stuur is verloren is bewezen, maar dat de oorzaak bij de hoge snelheid lag is vooral erg vaag. En zolang die vaagheid in de lucht blijft hangen kan je iemand niet veroordelen of de schuld aan deze persoon koppelen. Er zijn allerlei factoren die mee kunnen spelen bij zo’n ongeluk. Een technisch mankement, laaghangende zon, gladheid, mist: noem het maar op. Zolang niet voor de volle honderd procent is bewezen dat de bestuurder te hard reed, kunnen alle andere redenen niet worden uitgesloten.

Zo werkt ons rechtssysteem in de democratie, dat zich, als het goed is, niet laat leiden door emotionele waardes. Want daar gaat deze zaak wel over. Het is eentje met een verschrikkelijke uitkomst van een tragisch ongeluk. En de Poolse bestuurder heeft daarvoor een werkstraf en een trauma voor het leven gekregen.

Wat ik me daarbij verder nog realiseerde is dat, als het een oorzaak buiten jou om is, dit iedereen zou kunnen overkomen. Miljoenen mensen hebben in Nederland een license to kill om in echte moordmachines te rijden. En dat hoeft niet per se te komen doordat je niet kunt rijden, maar simpelweg omdat er zoveel in een normaal autoritje kan gebeuren. En dan is het maar goed dat er een rechter is die dat soort oorzaken evenwichtig probeert af te wegen. Omdat in plaats van die Pool ook jij, een doorsnee autobestuurder, in het beklaagdenbankje had kunnen zitten. En dan komt zo’n ongeluk toch dichterbij dan je denkt.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s