Hollands glorie!

Er was weer eens ophef op het internet. Heel veel ophef. Want een stelletje stomme racisten hadden nare uitingen geplaatst onder een foto van het Nederlands Elftal. Twitter ontplofte en iedereen was zeer verontwaardigd. En terecht, want het geeft precies aan waar we op dit moment staan in de Nederlandse maatschappij. Wat dan weer wat minder logisch is, is dat er Kamervragen over gesteld worden en men deze infantiele Facebook-reageerders nu wil vervolgen.

Al eerder schreef ik over een late reactie op bepaalde fenomenen: waarom men pas boos op Wilders werd, terwijl hij al jaren hetzelfde roept. Met deze situatie denk ik dat ongeveer hetzelfde aan de hand is.

Wanneer je naar bepaalde Facebook pagina’s gaat, zal je racistische opmerkingen tegenkomen. De pro-pieten kampen staan bol van mensen die maar al te graag hun haat jegens bevolkingsgroepen online scanderen. Niemand kijkt er van op: het is het internet, en op het internet mag je alles zeggen. Dus waar maken die alles-is-racistisch lui zich druk om?

Er waren ergere opmerkingen te vinden, maar dit lijkt me ook duidelijk genoeg.
Er waren ergere opmerkingen te vinden, maar dit lijkt me ook duidelijk genoeg.
Er op los!
Er op los!

Schermafbeelding 2014-11-20 om 09.58.19

Dit gaat ook op voor een politicus die Quinsy Gario een ‘graaipiet’ noemde, omdat deze 500 euro vraagt voor een optreden. Of je nou voor of tegenstander bent van Quinsi of niet, dit is een opmerking die niet door de beugel kan. In de Zwarte Pieten discussie zien we als grootste tegenargument dat een piet niets te maken heeft met huidskleur, maar kennelijk heeft Michel Rog dit niet helemaal mee gekregen.

Dat maakt overigens niet uit, want Michel Rog is een politicus. En van het CDA dus dat betekent kennelijk dat je een vrijbrief hebt voor dit soort opmerkingen. Geen Kamervragen, geen officiële verklaringen. Deze beste man houdt zich gewoon heel stil en lijkt er makkelijk vanaf te komen. Maar oh wee als je aan het Nederlandse Elftal komt! Dat zijn onze jongens! Hollands glorie! Wie haalt het in zijn hoofd dan te beginnen over de Club van Sinterklaas en Zwarte Pieten? Alleen zeer racistische mensen die allemaal vervolgd moeten worden, natuurlijk.

Dit sluit perfect aan bij het ‘wij’ een ‘zij’ idee. Zodra niet-blanke Nederlanders ons iets opleveren, zijn ze onderdeel van Nederland en horen ze erbij. Dan mag je er niet aan komen. Maar als iemand ingaat tegen bepaalde opvattingen in Nederland, vervalt dat ‘ons’ gevoel. Op dat moment mag je altijd verwijzen naar iemands afkomst en huidskleur. Het feit dat dit als normaal wordt gezien, getuigt van het diepgewortelde racisme onder velen.

Ik vind zelf het aanklagen van mensen om een Facebook reactie überhaupt onnodig, want het werkt mijns inziens averechts. Net als ik vorige week beweerde, zorgen dit soort maatregelen alleen voor een grotere kloof, groeiende haat en meer racisme. Bovendien mag je je verschillende mening wat mij betreft net zo goed uiten, als dat je dat in kroeg zou doen.  Maar als we dan toch allemaal heel erg gaan schrikken van het Nederlandse racisme, laten we het dan alsjeblieft ook doen als het niet gaat om ‘onze jongens van oranje.’ Schrik dan ook van de dagelijkse modder die gegooid wordt naar mensen die iets minder bekend zijn. Dan snap je pas echt dat racisme nog volop aanwezig is.

Advertenties

Een reactie op “Hollands glorie!

  1. Daan Kusen 22 november 2014 / 00:48

    Hollands Glorie, een verzameling analfabeten die elkaar probeert te overschreven. Hollands Glorie bestaat al lang niet meer. Enkel nog als een verzamelnaam voor oude filmclassics als ‘De Kleine Blonde Dood’, bijv.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s