Een slagveld in heel Nederland

Nu de intocht van Sinterklaas inmiddels is geweest, lijkt de meeste drama rondom Nederlandse tradities zo langzamerhand wel afgelopen. Maar niets is minder waar. Er is nog één spreekwoordelijk kruitvat dat aangestoken zal worden na 5 december, en gegarandeerd een klapper van een discussie zal laten ontbranden.

Vuurwerk.

Want ja, eind december gaan de gemeenten bepalen of zij het afsteken van consumentenvuurwerk wel toe gaan laten met Oud en Nieuw. Hilversum heeft al toegezegd geen vuurwerk in het stadscentrum toe te laten, en andere steden zullen ongetwijfeld volgen.

Ik persoonlijk vind het besluit van de gemeente Hilversum een prima idee, zij het onder voorbehoud. Vuurwerk is de afgelopen jaren al een aantal keer bekritiseerd, met name door GroenLinks. De kruitdampen zouden slecht zijn voor het milieu en de gezondheid, en de rommel die achterblijft zou slecht zijn voor de bodem en te veel kosten om op te ruimen. Hierom is Groenlinks voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren, iets waar ik niet achter sta. Maar daar kom ik later nog op terug.

Voor mij zijn er echter andere beweegredenen om de verkoop en het afsteken wat meer te beperken, waarbij het belangrijkste punt is hoeveel overlast vuurwerk op dit moment bezorgt. Iedereen die in een stad heeft gewoond zal het kunnen beamen: op Oudjaarsdag is het net een veldslag. Vanaf 10 uur, en vaak stiekem zelfs daarvóór nog, zijn de knallen overal om je heen te horen. Wanneer je je op straat begeeft is het ook uitkijken dat je niet onbedoeld in de buurt van een rotje loopt, dan is de knal nog je minste zorg.

En voor mij zijn dit slechts ergernissen of hypothetische situaties. Huisdieren raken vaak in complete paniek tijdens Oud en Nieuw, waardoor ze ergens moeten worden opgesloten of aangelijnd. En dan heb ik het nog niet gehad over veteranen met een oorlogstrauma, die door al het geluid zich ineens weer terug in Bosnië, Irak of Afghanistan wanen. Er is een reden dat knalvuurwerk pas ver na de Tweede Wereldoorlog populair is geworden.

Toch vind ik het een leuke traditie. Het is een stabiele inkomstenbron voor veel winkels, het geeft de koude winternacht een mooie, spectaculaire inluiding van het nieuwe jaar, en zelfs het knallen zal nooit helemaal verdwijnen: de agrarische traditie van het carbidschieten is immaterieel erfgoed. Mijn probleem is niet het vuurwerk per se, maar het feit dat dit niet genoeg is gereguleerd.

Ik stel daarom een aantal veranderingen voor. Verplaats het tijdstip waarop vuurwerk legaal mag worden afgesloten van 10 uur ’s ochtends naar na sluitingstijd, zodat er minder mensen op straat zijn. Sta het vuurwerk afsteken door particulieren alleen toe op bepaalde aangewezen plekken, buiten drukke stadscentra of plaatsen met veel dieren, en zorg voor een professionele show in de stad zelf. En het allerbelangrijkste, zij het op een iets langere termijn: zorg ervoor dat er één standaard is voor vuurwerk binnen de EU, zodat er in ieder geval geen zwaar vuurwerk meer in België wordt gekocht. Dan kan er hopelijk een nieuw jaar worden ingeluid, zónder dat men een dag lang hoeft mee te maken hoe de Slag bij Aleppo klinkt.

Advertenties

2 reacties op ‘Een slagveld in heel Nederland

  1. Thomas Stege 18 november 2014 / 13:51

    Heh. Vuurwerkzones. Dat is helemaal geen slecht idee. Waarom is daar nooit eerder iemand opgekomen? Mooi compromis.

  2. Daan Kusen 22 november 2014 / 01:27

    Iedereen moet gewoon vuurwerk kunnen afsteken. Waar ze wél wat tegen kunnen doen, is dat tuig met rotjes en andere kanonslagen.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s