Het christendom verdoemd

Nederland staat doorgaans te boek als een protestants land. Dat is al van oudsher zo en de meest aanwezige religie in ons land is dan ook het christendom. Toch is daar de laatste tijd iets raars aan de hand. Want hoewel er (terecht!) steeds meer begrip wordt gevraagd voor de islam en moslims, worden christenen tegenwoordig vaak met een schuin oog aangekeken. Het is begrijpelijk dat er kritiek is op de rol die het christendom kan spelen in de politiek, maar dat is kritiek op het systeem. Zodra die kritiek wordt doorgetrokken tot individuen gaat er mijns inziens iets mis.

Dat wil zeggen, als iemand meningen heeft waar je het niet mee eens bent, zoals bijvoorbeeld het veroordelen van abortus, het homohuwelijk of euthanasie, dan mag je daar natuurlijk best iets van zeggen. Dat zorgt voor discussie en kan vaak heel constructief en verhelderend zijn.
Je kunt het echter ook te ver doortrekken. Als je namelijk bij voorbaat al aanneemt dat alle christenen er op die manier over denken, sla je een heel andere weg in. Dat iemand een christen is zegt misschien wel iets over die persoon, maar lang niet alles.

Het punt met die controversiële meningen die christenen vaak worden toegeschreven is namelijk dat het gaat om interpretaties. Dat religie de reden of het excuus is voor het verkondigen van die meningen, wil niet zeggen dat die meningen aan de kern van het christendom liggen. Het is slechts een interpretatie van sommige aanhangers van het christendom. En toch wordt er over christenen gesproken alsof zij allemaal dit soort meningen delen.

Dit is natuurlijk iets dat in het niet valt bij de discriminatie die andere religieuze groepen ervaren. In Nederland worden vooral moslims onderworpen aan een bijna algemeen geaccepteerde rancune. Wat mij echter vooral dwarszit aan de houding tegenover christenen, is dat het precies diezelfde groep mensen is als zij die strijden tegen racisme. Het zijn vaak de mensen die vinden dat elke vorm van discriminatie in de kiem gesmoord moet worden. Volgens hen past het christelijk wereldbeeld niet binnen een discriminatievrije wereld, waarvoor zij precies die geïnterpreteerde voorbeelden gebruiken die maar door een selecte groep christenen worden ondersteund.

Ik heb in mijn vriendengroep christenen die ‘gewoon’ geloven in de evolutietheorie, die geneeskunde studeren, die homoseksueel zijn, die eerder voor dan tegen abortus zouden protesteren. Christenen zijn, net als aanhangers van elke andere religie, een diverse groep. De geloofsovertuiging concentreert zich op het bestaan van God en Jezus als zijn profeet. Er zal vast het een en ander meer mee gepaard gaan, maar het grootste deel van de dingen die onder het mom van het christendom worden gepresenteerd, is interpretatie en persoonlijke overtuiging.

Waar je weet dat niet elke moslim een terrorist is, mag je ook best erkennen dat niet elke christen het huwelijksgelijkheid zou willen afschaffen. Strijd tegen moreel verwerpelijke overtuigingen, maar weet dat die niet christendom-specifiek zijn.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s