Met opgeheven hoofd de toekomst in

We zijn nog lang niet dood. Wonderbaarlijk genoeg hebben we al miljoenen jaren kunnen overleven in ingewikkelde omstandigheden, onderwijl natuurrampen en andere extincties trotserend. Toen ik laatst een lange treinreis moest maken met een goede vriend, kwamen we uiteindelijk in gesprek over het onderwerp ‘de toekomst van de mens’. En alle problematiek die we nu op de wereld kennen ten spijt, is er wat mij betreft reden om naar die toekomst uit te kijken. Om er met opgeheven hoofd naartoe te treden.

Hoe een pessimist het zou zien.

Maar, zal je misschien denken, ziet onze toekomst er wel zo goed uit? Zijn we niet hard bezig de aarde te verwoesten met broeikasgassen, vervuiling, uitputting van natuurlijke bronnen, et cetera? En zelfs als we dat onder controle krijgen, zijn we niet constant elkaar aan het uitmoorden om dubieuze politieke, economische of religieuze redenen? Hoe kun je dan zeggen dat je uitkijkt naar de toekomst?

Het is natuurlijk gemakkelijk om sceptisch te zijn. Wie beweert dat het milieu al onherstelbaar verkloot is, ontneemt zichzelf de plicht om zich er nog druk over te maken; het is immers al te laat. Als individu kun je trouwens toch geen bizarre hoeveelheid invloed uitoefenen, tenzij je toevallig ergens in een ivoren toren bent beland. Verder is pessimisme altijd een veilig standpunt: of je hebt gelijk, of het valt mee. Dat is allemaal waar, maar er is hoop. Hoeveel dollartekens een invloedrijk persoon ook in zijn ogen heeft, hij is er zelf evenmin bij gebaat als de gemiddelde arbeider dat zijn planeet ten onder gaat. Al het gesteggel over klimaatverandering, gevoed door documentaires als het welbekende ‘An Inconvenient Truth’, is natuurlijk geen complete onzin. Maar het is ook geen garantie voor een spoedige ondergang. En als we de huidige crises kunnen oplossen kunnen we weer een paar stapjes verder.

Enkele van die stapjes zijn ronduit fascinerend. Voor ik bij de Columnisten van Catan ging bloggen uitte ik al eens mijn enthousiasme over de mogelijke kolonisatie van de planeet Mars, en de stappen die in die richting worden gezet. Helaas blijkt van het plan van Mars One dat destijds is opgezet weinig te kloppen, maar er zijn wereldwijd pioniers bezig om wel iets haalbaars op poten te zetten. Wellicht ietsje beangstigender, maar niettemin ook zeer boeiend, is de optie op het worden van een cyborg: half mens, half machine. Men is bezig om mogelijkheden te creëren je brein en je zenuwstelsel rechtstreeks te laten communiceren of zelfs te integreren met computers. Als dat voltooid is, zullen we zowel fysiek als mentaal tot dingen in staat zijn die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen.

Nog verder in de toekomst kijkend is er zicht op biologische onsterfelijkheid door middel van genetische modificatie. Sommige lagere diersoorten kunnen niet sterven door ouderdom doordat ze biologisch gezien geen verouderingsproces kennen. Als de genen van deze dieren worden ingebouwd in de mens, zullen we in staat zijn om de barrière van 120 jaar ruimschoots te passeren. En hoe langer we leven, hoe meer kennis we kunnen vergaren. En dan heb ik het nog niet eens over het volledig controleren van de energie-output van de zon, of zelfs van het hele melkwegstelsel.

Hypothetische constructie van een zogenaamde Dyson Sphere, bedoeld om de energie van een ster af te tappen.

Natuurlijk is het allemaal toekomstmuziek. Wat we als mensen in de toekomst kunnen doen is nu moeilijk vast te stellen. Maar zelfs met alle problemen waar we nu nog tegenaan lopen, zullen er allicht voldoende mensen overleven om op termijn deze plannen uit te voeren. Misschien dat onze generatie het begin daarvan nog kan meemaken, voor we onze (achter)kleinkinderen achterlaten in een onvoorstelbaar futuristische wereld. Ik ben heel benieuwd…

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s