Catalunya, més que un nacio

Catalan_National_DayNou, er is in elk geval één regio in Europa dat wél voor onafhankelijkheid heeft gestemd. Nadat Schotland uiteindelijk ervoor koos om bij Groot-Brittannië te blijven, was het dit keer de beurt aan Catalonië om een verkiezing te organiseren. Dit gebeurde zonder toestemming van de Spaanse overheid, waardoor het resultaat geen verdere consequenties zal hebben, maar toch is men erin geslaagd een opkomst te behalen van ongeveer 2 miljoen stemgerechtigden, iets minder dan 50 procent van de Catalaanse bevolking.

En van die 2 miljoen heeft het overweldigende percentage van 80% gekozen vóór onafhankelijkheid.

Ondanks dat de verkiezing verder geen gevolgen heeft, is dit een enorm signaal voor de Spaanse overheid. Er vallen natuurlijk wat kanttekeningen te plaatsen bij hoe hoog de uitslag is, omdat veel tegenstanders waarschijnlijk niet de moete hebben genomen te gaan stemmen. Het betekent in elk geval wél dat meer dan de helft van de Catalanen voor afscheiding van Spanje is, waar vijf jaar geleden slechts een derde nog voorstander was.

De reden dat Catalaans nationalisme zo sterk is opgekomen? Geld. Catalonië heeft het hoogste BNP van alle Spaanse provincies, is meer geïndustrialiseerd en heeft een lagere werkloosheid dan de rest van het land. De enorme financiële crisis in Spanje tussen 2008 en 2012 heeft ook vooral in Catalonië schade aangericht, met grotere schulden dan in andere regio’s. De bevolking heeft hierdoor steeds het gevoel gekregen dat bij Spanje blijven alleen maar nadelen oplevert, en dat geld uit Catalonië te veel verdwijnt naar de andere provincies.

Ook politiek zijn er verschillen tussen Catalonië en de rest van het land. Spanje wordt sinds 2011 geleid door de rechtse Partido Popular, onder leiding van Mariano Rajoy. Zijn partij werd bij de laatste verkiezingen door een meerderheid van de Spaanse bevolking ondersteund en was in bijna alle provincies de grootste partij. Op twee provincies na: Catalonië, altijd al veel linkser dan de rest van het land, en Baskenland, een nationalistisch bolwerk dat al sinds 1959 een actieve terreurgroep huist. De politieke verschillen waren er al, maar worden na 3 jaar leiderschap van de PP alleen maar groter.

De uitslagen van de vorige verkiezingen. Merk op hoe alleen Baskenland (groen), Sevilla (rood, in het zuiden) en Catalonië (donkerblauw, Barcelona is rood) niet op dezelfde partij hebben gestemd als de rest van het land.

Hoe dit nu verder moet? In elk geval levert het resultaat waarschijnlijk grote problemen op voor de centrale regering in Madrid. De Partido Popular werd al eerder geplaagd door corruptieschandalen, en nu men niet in staat is gebleken het referendum te stoppen betekent dit dat er nóg meer aan de stoelpoten van de regering onder Rajoy wordt gezaagd. En de nationale verkiezingen zijn volgend jaar al. Ik verwacht in dat geval niet meer een volle winst voor de PP in bijna alle Spaanse provincies, maar een krappe race tussen links en rechts, en een nóg sterkere nationalistische stem. Misschien dit keer niet alleen door Basken en Catalanen, maar ook in Valencia, Galicië, Andalusië of de Canarische Eilanden. Dan is deze “peiling” niet alleen een raadpleging zonder consequenties, maar een voorbode van een opgedeeld Spanje. Een Iberische Echtscheiding.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s