Tien is teveel

­Hoewel we afgelopen weekend nog steeds topless in de tuin konden zitten en ik me tot op de tanden bewapen tegen de muggenplaag, is in Heerenveen de winter volop losgebarsten. Daarmee bedoel ik dat het schaatsseizoen is begonnen. De eerste grote wedstrijd, afgelopen weekend dus, was net als altijd het Nederlands kampioenschap afstanden. Een toernooi vol verrassingen, zoals wel vaker het geval is in een na-olympisch jaar. Maar vooral de 10 kilometer kreeg nog een staartje. Niet zozeer vanwege de uitslag in Nederland, maar meer door de status in het buitenland.

Jillert Anema, die weleens vaker zijn mond opentrekt.

Jillert Anema, de coach van onder meer de Olympisch kampioen op de 10 kilometer, Jorrit Bergsma, sprak in harde termen over de internationale sporters. Lui en decadent, waren zijn woorden. Het komt erop neer dat men in het buitenland simpelweg niet de ballen heeft om zich aan een 10 kilometer te wagen. Die uitspraken komen natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Op de Spelen in Sotsji wist Bob de Jong, onder meer door het afzeggen van alle Noren en Russen, met een relatief matige tijd toch nog brons te veroveren. Daardoor completeerde hij, niet voor het eerst, een volledig Nederlands podium op die afstand.

Natuurlijk, vorige week schreef ik zijdelings dat de prestaties van het Nederlands Olympisch team simpelweg uitmuntend waren, en dat ze daarvoor best wat meer waardering mogen krijgen. Daar sta ik nog steeds achter. Maar hoewel de woorden van Anema wel extreem kritisch zijn, heeft hij absoluut een punt. Zijn team bevat mannen als Erik-Jan Kooiman en Jouke Hoogeveen, inderdaad niet echt de allerbekendste namen, maar die kunnen wel tijden rijden waarmee ze op de Olympische spelen in de top 5 waren geëindigd. Waarom zij wel en buitenlanders niet? Anema zegt zelf: ‘ik ben geen wonderdokter’.

Het lijkt erop dat het internationale deelnemersveld de 10 kilometer links laat liggen. Dat zie je ook op de andere nationale kampioenschappen die worden gereden. Vermoedelijk anticiperen ze al op het schrappen van deze afstand op grote toernooien, en gaan ze zich richten op de relatief nieuwe massastart, een soort mini-marathon waarin iedereen tegelijk start. Ze zien daarin een relatief gemakkelijke weg naar goud, onder meer omdat de Nederlandse hegemonie er niet doorbroken hoeft te worden. Dat een massastart bovendien veel meer een loterij is dan een tijdrit, weet iedereen die wel eens wielrennen kijkt. Maar in het schaatsen is het peloton tienmaal zo klein. Minder deelnemers, in verhouding meer kans als je niet de allerbeste bent, dus een buitenkansje voor een ‘golddigger’.

Saillant detail is echter dat zelfs een van de grootste en bekendste schaatsers aller tijden, Sven Kramer, zich nu bezighoudt met de massastart. Een paar jaar geleden wilde hij daar nog niets van weten. Niet alleen dat: zijn optreden op de 10 kilometer was een farce, hij leek alleen uit plichtsbewustzijn aan de start te staan en reed ver onder de maat (negende plaats). Als zelfs Sven de 10 kilometer niet meer serieus lijkt te nemen, weet je dat het menens is. Olympisch trauma of geen Olympisch trauma.

Ik vind het persoonlijk zonde dat het zo gaat. Zijn er geen ouderwets sterke Noren, verdwaalde Zuid-Koreaanse shorttrackers of Amerikaanse skaters meer over, die zich hard willen maken voor de 10 kilometer? Gaat het echt alleen maar om een gemakkelijke weg naar goud en niet om een mooie sport? Ik begrijp de frustratie van Jillert Anema maar al te goed. Laten we hopen dat er een paar niet-luie en niet-decadente buitenlandse schaatsers doen wat de Koreaan Lee Seung-hoon ook deed; zich specialiseren op de enige écht lange afstand. Want het kan zo’n prachtige afstand zijn.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s