Het mogelijke einde van 3 Afrikaanse dictaturen

Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is niet alleen de stad met de meeste klinkers in zijn naam. Het is deze week ook het toneel van zware protesten, het daaropvolgende aftreden van de president, en een militaire coup. Hoe dit zal aflopen is nog niet zeker: militaire coups staan immers niet erg bekend om het respecteren van mensenrechten, maar het is beter dan voorheen. De afgetreden president, Blaise Compaore, was aan de macht sinds 1987, wat hem de nummer 8 maakt in de lijst van leiders die het langst aan de macht zijn. Als ie niet was afgezet, tenminste.

Maar Burkina Faso is slechts één van de landen in Afrika waar een dictator lang aan de macht is gebleven, maar waar zijn positie niet lang meer te houden is. Ik zal deze week een paar andere Afrikaanse dictaturen noemen die waarschijnlijk, en hopelijk, geen lang leven meer zijn beschoren.

Eritrea

Als je erin slaagt om een lagere score op de persvrijheid-index te krijgen dan Noord-Korea, dan weet je dat je een psychotische dictatuur leidt. Het is Isaias Afewerki gelukt. Sinds de onafhankelijkheid van Ethiopië in 1991 is hij aan de macht, en sindsdien is de mensenrechtensituatie alleen maar slechter geworden. Om nog maar te zwijgen over dat zijn regime in 20 jaar tijd betrokken is geweest in maar liefst 3 oorlogen en een burgeroorlog, en nog steeds een grensconflict heeft met Ethiopië.

Maar misschien is een einde in zicht. Het land heeft al jaren een slechte relatie met buurlanden Jemen, Djibouti, en Ethiopië (vind je het gek, met al die oorlogen?), en nu de situatie in Somalië aan het verbeteren is, zal er ongetwijfeld wat buitenlandse aandacht verschuiven naar de rest van de Hoorn van Afrika. Dan wordt het buigen of barsten voor Isaias Afewerki.

Zimbabwe

Robert Mugabe is voor veel wetenschappers een fantastische case study gebleken. Economen weten nu hoe je monetair beleid níet moet uitvoeren, sociologen kunnen institutioneel racisme tegen blanken eindelijk eens onderzoeken, en politicologen vragen zich af hoe Mugabe erin is geslaagd om een regering aan te kunnen gaan met een man die hij even daarvoor heeft laten molesteren.

Maar helaas, ook aan dit fantastische voorbeeld van politiek leiderschap moet ooit een einde komen. Mugabe is inmiddels 90 jaar, waarmee hij al bijna twee keer de levensverwachting in zijn land heeft gehaald, maar hij is niet onsterfelijk. Dat heeft hij natuurlijk zelf al voorzien, gezien hij zijn vrouw recentelijk heeft aangewezen als zijn opvolger (ondanks dat er zelfs in Zimbabwe verkiezingen bestaan), maar het is nog maar de vraag of Grace Mugabe evenveel charisma heeft. Je krijgt immers niet zomaar de bijnaam “Disgrace”.

Zuid-Sudan

Oké, hij is nog maar een paar jaar officieel aan de macht, maar in die paar jaar staat Salva Kiir om een paar dingen bekend: Cowboyhoeden, verkiezingen vervalsen, en amper een jaar na onafhankelijkheid een oorlog starten met Sudan. Eigenlijk is de enige reden dat het Westen überhaupt nog met hem samenwerkt, dat hij de aartsvijand is van Omar al-Bashir, zonodig een grotere misdadiger. Maar helaas zit die redelijk stabiel als president van Sudan.

Dat Kiir zo van cowboyhoeden houdt is passend, want hij heeft zijn land in het Wilde Westen veranderd. Het ontslag van zijn gehele kabinet heeft een couppoging tot gevolg gehad, jammerlijk mislukt, en een opstand van de grootste etnische minderheid in het land veroorzaakt. Binnen 2 jaar is Salva Kiir er dus in geslaagd een natiestaat te ontmantelen. Ergens is het een prestatie. Maar ach, misschien zijn we volgend jaar al van hem af. Zuid-Sudan verkeert inmiddels 10 maanden in een burgeroorlog, en de rebellen zijn tot dusver aan de winnende hand.

Ik ben geen waarzegger, dus wanneer deze dictaturen zullen vallen kan ik niet met absolute zekerheid zeggen. Desondanks zijn dit naar mijn idee de drie meest instabiele regimes in Afrika op dit moment. En het liefst zie ik ze morgen nog vallen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s