Leve het chauvinisme

Amerikanen hebben bij ons een slechte reputatie, onder meer omdat ze zo enorm chauvinistisch zijn. In een land waar je geen president kan worden zonder het gebruik van het zinnetje ‘God bless America’ komt het beeld van uitzonderlijk sterk chauvinisme natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. De doorsnee Amerikaan, of die nu uit New York, California of een boerengehucht uit de Bible Belt komt, zal de VS het beste land ter wereld vinden. En dat is iets waar we in Nederland over het algemeen geen zak mee kunnen. Nederlanders haten chauvinisme. Sterker nog, ze haten vaak hun eigen land en cultuur.

In Nederland kom je dit soort dingen minder snel tegen.

Het culturele erfgoed van Nederland wordt het zwaarst onder vuur genomen door Nederlanders zelf. Dat zie je alom bij, bijvoorbeeld, de Zwarte Pieten-discussie. Verscheidene grote tegenstanders van Zwarte Piet in zijn huidige vorm zijn achtentwintigste-generatie blanke autochtonen, met een afkeer van hun eigen cultuur en een verlangen om historisch schuldgevoel recht te zetten door middel van symboolpolitiek. Maar onze nationale dooddoenersdiscussie is niet de enige situatie waarin je een flagrant gebrek aan eigenwaarde kan spotten bij Nederlanders.

In het dagelijks taalgebruik zijn er legio voorbeelden. Kijk maar eens hoe onvoorstelbaar veel er gekankerd wordt op de Nederlandse Spoorwegen, terwijl ze vergeleken met omringende landen helemaal niet slecht presteren. De overheid moet het ook vaak ontgelden; waar ze ook op bezuinigen, goed is het nooit. Negatieve eigenschappen van de gemiddelde Nederlander, zoals ‘je bek niet kunnen houden’ en ‘gierigheid’, worden maar al te vaak met gretigheid benadrukt. ‘Typisch Nederlands.’ En naast Duits wordt Nederlands hier algemeen beschouwd als een van de lelijkste en onzinnigste talen ter wereld – vandaar dat we maar al te graag opscheppen over hoe goed we in Engels zijn. Onze nationale pispaal, dat zijn we zelf.

Je merkt het ook bij sportprestaties. Hoe vaak zijn Nederlandse sporters wel niet het mikpunt van spot en negativiteit, of ze het nu goed of slecht doen? In het wielrennen moeten wereldtoppers als Robert Gesink en Bauke Mollema constant aanhoren hoe ze, volgens het volk én de journalistiek, ruggengraat en winnaarsmentaliteit ontberen. Eventuele zeges worden heel snel weer vergeten; naar het idee van de gemiddelde Nederlander zijn alleen die prestaties die niet worden geleverd belangrijk. Bij het schaatsen ligt het net weer anders, maar niet veel beter. Na de beste Olympische Winterspelen aller tijden waren er maar weinig Nederlanders echt blij met al die medailles. Integendeel: de meeste volgers zagen het als het failliet van de sport, het bewijs dat buitenlanders de sport niet meer serieus nemen, en niet als een verdienste van het Nederlands Olympisch team. Een bespottelijke conclusie, en tekenend voor de zelfhaat van de Nederlander. Alleen bij het voetbal wordt er soms nog gejuicht om ons eigen land, bijvoorbeeld na de 5-1 winst op Spanje. Maar bij de eerste de beste mindere wedstrijd is het meteen weer scepsis en cynisme dat de klok slaat.

Ik zeg nergens dat de Amerikanen het altijd bij het juiste eind hebben. Maar we kunnen op bepaalde gebieden echt nog een hoop van ze leren. Er is namelijk niets mis met trots zijn op je eigen land. Het is tijd om af te rekenen met het idee dat je meteen een aanhanger van Wilders of (leeft die eigenlijk nog?) Rita Verdonk bent als je trots bent op Nederland. Want we leven in een prachtig land, welvarend, gezellig en over het algemeen erg eerlijk en ruimdenkend. Niet perfect, maar dat is geen enkel land. En wie het echt zo verschrikkelijk vindt, die kan altijd nog besluiten ergens anders heen te gaan. Maar ik vermaak me prima. Hup Holland hup!

Advertenties

3 reacties op ‘Leve het chauvinisme

  1. Laila 28 oktober 2014 / 18:26

    Ik zou eerder zeggen dat Nederlanders houden van kankeren en klagen over kleine onzinnige dingen. Een teken dat we gelukkig zijn, anders zouden we het wel over belangrijkere dingen hebben.

  2. Spanjaard 29 oktober 2014 / 00:44

    Die 5-1 had dan weer niet gehoeven. Stelletje Spanje-haters.

    Verder wel met je eens, maar Nederlanders klagen gewoon te graag. En als er iets niet helemaal goed gaat met de sport is het huilen geblazen. Overheden in democratie zijn sowieso zo min mogelijk gebaat bij zo min mogelijk problemen. (Democratie in de huidige vorm werkt dan ook maar beperkt omdat mensen te graag bepaalde dingen willen)

    Over de NS ben ik het wel zeer met je eens. Dat slaat nergens op.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s