Nizar Mourabit: Je afkomst als gimmick

Links 'Nizar Mourabit', rechts Nelle Boer
Links ‘Nizar Mourabit’, rechts Nelle Boer

De Correspondent, het weblog dat claimt voorbij de waan van de dag te zijn, maar stiekem wel heel veel clickbait uitgeeft, heeft voor ophef gezorgd door een Marokkaanse politicoloog te verzinnen. De in vele kranten gepubliceerde ‘Nizar Mourabit’ bleek eigenlijk Nelle Boer te heten, en de conclusie van zijn ‘experiment’ hing af van aan wie je het vroeg. Links claimt dat het bewijs is voor discriminatie, omdat reacties op zijn veelal genuanceerde stukken zijn afkomst maar negatief bleven benadrukken. “Voor een mocro is ie best slim”, en andere soortgelijke ongein. Rechts claimt dat discriminatie tegen Marokkanen juist helemaal níet bestaat, omdat artikelen vaker geplaatst werden met de naam Nizar Mourabit dan met de naam Nelle Boer, en dat is voortrekkerij. En dat het maar eens afgelopen moet zijn met de policor-brigade.

Ik claim dat dit experiment helemaal niks bewijst, en zeker niet of er wel of geen discriminatie bestaat.

De claim dat ‘Nizar’ vooral wordt gepubliceerd omdat hij Marokkaan zou zijn zal ik als eerst behandelen. Om maar met de deur in huis te vallen: dat klopt! Hij wordt inderdaad gepubliceerd omdat hij een Marokkaanse afkomst heeft. En dat is een betere reden dan je zou denken. ‘Nizar’ schreef namelijk ook alleen óver Nederlanders van Marokkaanse afkomst, en dat maakt de betrouwbaarheid van de artikelen ook beter. Je vertrouwt ook niet meteen een stukje over opvoeding van iemand zonder kinderen, of een medisch artikel van iemand zonder doktersopleiding. Wat zal een willekeurige blanke dan beter weten over discriminatie tegen een groep waar ze geen onderdeel van uitmaken, dan een lid van de groep zelf?

The White Man's Burden, nu ook als stickfigure!
The White Man’s Burden, nu ook als stickfigure!

Maar er is ook een ander, onderliggend probleem dat ik heb met dit ‘experiment’: ‘Nizar’ is een gimmick geweest, zowel voor Nelle Boer en De Correspondent als voor de plaatsen waar hij is gepubliceerd. De politicologie is een erg divers academisch gebied, zowel in zijn onderwerpen als in de mensen die het bestuderen. Het belangrijkste instituut voor politicologie, APSA, heeft bijvoorbeeld evenveel mannen als vrouwen in de topfuncties. Zelf heb ik in mijn vijf jaar als student politicologie ook regelmatig met een zeer diverse groep colleges gevolgd.

Waarom mag ‘Nizar’, een politicoloog die ‘toevallig’ een Marokkaanse afkomst heeft, dan alleen schrijven over Nederlanders met een Marokkaanse afkomst? Omdat dat waarschijnlijk de enige manier is voor ‘Nizar’ om überhaupt gepubliceerd te worden. Hier is de afkomst het belangrijkste, niet de mening van de man zelf. Het is een manier voor roomblanke kranten om divers over te komen zonder het daadwerkelijk te zijn. “Laten we één keer per maand een opiniestukje plaatsen van iemand die Ahmed heet, dan kunnen we claimen dat we in elk geval niet de Telegraaf zijn.”

Weet je wat ik eens zou willen zien? Een nieuwe ‘Nizar’, maar dan een die echt bestaat. En dat die dan niet alleen maar schrijft over zijn afkomst, maar ook over een ander politicologisch onderwerp. Een onderwerp als de peilingen van Maurice de Hond of zo.

Iemand als Zihni Özdil, zeg maar.

Advertenties

2 reacties op ‘Nizar Mourabit: Je afkomst als gimmick

  1. Daan Kusen 27 oktober 2014 / 20:57

    Die Nelle Boer… dat is een acteur die ook wel eens in Draadstaal / Neonletters te zien was. En volgens mij deel uitmaakte van het vaste team van Nieuw Dier, de voorloper van eerder genoemde programma’s.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s