Muziek, intelligentie en etniciteit

Momenteel zie ik een gigantisch non-onderzoek door alle mogelijke (muziek-)bronnen gedeeld worden. Er worden koppen geplaatst als ‘Beyoncé is voor domme mensen en Radiohead voor de slimmen’ of ‘Ken je iemand die Beyoncé luistert? De kans is groot dat het een idioot is!’ Er wordt in Nederlandse media over het onderzoek gesproken alsof het een ultieme waarheid heeft achterhaald. Het wordt misschien niet als wereldnieuws gezien, maar aan het feit dat er een kern van waarheid in zit wordt nauwelijks getwijfeld. Laat staan dat men de associaties expliciet maakt die zo duidelijk zijn en die het artikel vermijdt: zwarte mensen zijn dom en witte mensen zijn slim.

Dat lijkt misschien wat overdreven, maar als je kijkt naar de gemaakte tabel is dat een heel logisch te maken conclusie. Lil Wayne en Soca (muziek uit het Caribisch gebied) zijn helemaal onderaan de lijst te vinden, terwijl Beethoven en Sufjan Stevens bovenaan prijken. Ik heb verschillende mensen trots zien zijn op het feit dat zij gelukkig toch een ‘slimme muzieksmaak’ hadden. Er mag daarom doorgaans wel iets meer stilgestaan worden bij het feit dat je muzieksmaak niet in een isolement bestaat. Het lijkt misschien alsof jouw muzieksmaak iets is dat helemaal van jou is en dat verder niet wordt beïnvloed van factoren van buitenaf, maar dat wordt het natuurlijk wel. Muziek is een uiting van cultuur en je smaak is onder andere afhankelijk van wat je van huis uit hebt meegekregen, en waar je het meest aan bent blootgesteld.

Om daarom de conclusie van het artikel te laten rusten bij  ‘slimme mensen luisteren X en domme mensen luisteren Y’ gaat compleet voorbij aan een groot maatschappelijk probleem. Zwarte mensen zijn (vooral in de VS, maar ook zeker in Nederland) namelijk altijd al een minder welgestelde bevolkingsgroep geweest. De zwarte bevolking is gemiddeld armer dan de blanke bevolking, kan zich daardoor minder vooraanstaande opleidingen veroorloven en komt dan minder snel aan goede banen. Zo worden zij generatie na generatie dommer (of minder hoog opgeleid) gehouden dan hun blanke tijdsgenoten.

Aan de alinea hierboven is niets nieuws. Dat is hoe het systeem werkt, dat is hoe de blanke man zichzelf bovenaan de samenleving kan laten staan, en dat wordt al decennialang in stand gehouden.
Een grote verrassing kan het ook niet zijn dat zwarte mensen vooral naar Lil Wayne, Soca en Beyoncé zouden luisteren. Zoals ik zei is je muzikale voorkeur voor een groot deel beïnvloed door je omgeving en je opvoeding. Hiphop, RnB en Soca zijn klassieke voorbeelden van muziek geluisterd door zwarte Amerikanen.

De artiesten die onderaan in de tabel staan worden dus om duidelijke redenen het meest beluisterd door zwarte mensen. Zwarte mensen worden ook al decennia- (als niet eeuwen-) lang in een cyclus van weinig geld en lagere opleiding gehouden. Het is dan ook niet zo vreemd dat het populair geworden artikel stelt dat de mensen die van Lil Wayne houden dommer zijn. Wat wél heel vreemd is dat de link naar socio-economische achtergrond niet wordt gelegd. Deze kan de link tussen muziek en intelligentie namelijk verklaren, maar zet ook vraagtekens bij de aannames die ermee gepaard gaan. De schrijver zal daar wel geen baat bij hebben gehad.

Advertenties

Een reactie op “Muziek, intelligentie en etniciteit

  1. Dahiana 11 november 2016 / 02:11

    De schrijver van dit artikel heeft blijkbaar zich nooit verdiept in de geschiedenis anders zou hij bovengenoemde conclusies hebben getrokken.

    1456 stak Europa de Atlantische oceaan over eb ontdekte Amerika. Het maakte hen niet uit dat daar andere soort mensen waren, want ze hadden volgens hen een nieuwe wereld ontdekt en dat was nu van hun.

    Ze roofden miljoenen slaven uit Afrika die ze in plantages onbetaald lieten werken om het welvarend Europa van nu te worden. Alle wijsheid, diamanten, goud, tropische vruchten etc. Maakte van Europa groot en machtig. De indianen werden uitgemoord en de Afrikanen hebben hierdoor duizenden jaren achterstand gelopen in kennis en eigendom en konden hun kinderen en de generaties daarna weinig door en mee geven.

    Beste Meike, donkere mensen zijn niet dom. Witte mensen lopen vele stappen voor door gruwelijke racisctiche daden die jou voorouders hebben verricht, en het zit blijkbaar nog in je DNA aangezien je zo een artikel met zegenkracht publiceert.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s