Een gezamenlijke Groningse vuist vormen

Groningen heb ik hoog in het vaandel staan, dat weten jullie vast! Toch begin ik me steeds meer te ergeren aan de manier waarop er wordt gereageerd op de aardschokken die telkens plaatsvinden. Naast het feit dat het nieuws weer in traditionele kadertjes wordt geplaatst (scheurtjes in de muur, nuchtere-met-accentpratende boeren), merk ik ook een elitair beeld van de stad Groningen zelf op. Hoewel ik er voor pleitte dat de hoofdplaats zich prima kan meten met ‘de grote jongens’, moet men daar opletten dat het niet een tweede Amsterdam wordt, een stad die alle aandacht om zich heen opslokt.

Groningenbeving
Regionale omroep RTVNoord houdt elke beving tot nu toe bij op een kaartje, superhandig!

Tijdens de laatste mediahype rondom de aardbevingen was er namelijk een groot verschil ten opzichte van alle vorige ophef. De Stad werd getroffen, de Grote Markt trilde en waarnemend burgemeester Ruud Vreeman zag het water uit zijn glazen bibberen. Het epicentrum lag weliswaar in Ten Boer, ten noordoosten van de Stad, en de kracht was 2,8 op de schaal van richter, maar dat deed er niet toe. Groningen was letterlijk in shock en er moest tekst en uitleg van de minister komen in de Tweede Kamer. Terwijl elke schok in het boerenland, die misschien wel harder is, daarvoor ook een aanleiding zou moeten zijn.

En hoewel de Groningse burgervader een goed pleidooi hield over welke consequenties dit wel niet kon hebben voor dichtbevolkt gebied, valt er op elke voorgaande incidenten iets aan te merken. Waar was hij toen Loppersum begin dit jaar werd getroffen en de grootse opstand een feit werd? Of in Hoogezand? Of nabij Appingedam? Nouja, die rol van bezorgdheid werd vervuld door de burgemeesters ter plekke natuurlijk. Maar de rol als burgemeester van Groningen Stad gaat gepaard met de rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Dat betreft de gehele provincie. Een eenheid.

Toen alle ogen werden gericht op de Stad de afgelopen weken bedacht ik me iets. Zou het niet mooi zijn als de provincie bestuurlijk de handen in een slaat en Den Haag de urgentie laat zien, in plaats van allemaal voor hun eigen hachje te praten? Hoewel het de rol van een burgemeester is om de taal van zijn of haar burgers te spreken, moet hij of zij daarboven kunnen staan. Die van Groningen in het bijzonder, vanwege de taak binnen de Veiligheidsregio. Een regio waar mensen nog steeds niet lekker in hun vel zitten.

Er wordt al een poging tot eenheid gedaan met Dialoogtafel Groningen, waarbij burgers, bedrijven, instanties en voornamelijk lokale overheid met elkaar discussiëren over de problematiek. Dat zou ook bestuurlijk moeten kunnen, toch? Krijg je dan als minister Henk Kamp niet een beter beeld van wat er zich provinciebreed zich afspeelt in plaats van dat selectieve gedoe? Op die manier laat je aan Den Haag, of misschien wel de gehele Randstad, zien dat mensen, zowel in stad als provincie, er allemaal op een gelijke manier toe doen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s