Dood door schuld: XTC op het Amsterdam Dance Event

Een van de grootste dancefeesten ter wereld, het Amsterdam Dance Event, is net achter de rug. Dat zou normaal gesproken niet de headliner van het nieuws zijn, maar deze keer wel. Er zijn namelijk drie doden gevallen door drugsgebruik. Enorm triest voor de nabestaanden natuurlijk, en ook een tegenslag voor de organisatie. Maar ook vrij triest is de reactie in de media erop, en de manier waarop er totaal niet wordt nagedacht over de manier waarop dit nu precies gebeurd is.

De drie slachtoffers waren vermoedelijk geen bekenden van elkaar. Ze verschillen daarvoor teveel in leeftijd en etnische achtergrond. Maar ze bezochten wel dezelfde twee feestjes, en dat was meteen ook het laatste wat ze deden. Vanwege XTC, zeggen de media. Dat ze alle drie hebben geprobeerd XTC te kopen wil ik graag geloven. De kans is heel groot dat alle drie de feestgangers van dezelfde louche dealer een dubieus snoepje of twee hebben ontvangen.

Voor de duidelijkheid: een normale XTC-pil bevat uitsluitend de werkzame stof MDMA, plus een bindmiddel. MDMA is de stof die verantwoordelijk is voor een euforisch, empathisch en meestal ook energiek gevoel. Een stof die wel de serotoninehuishouding van je brein danig uit balans kan halen, en daarom bij te frequent gebruik best gevaarlijk kan zijn met het oog op depressie en geheugenproblemen. Maar vrijwel nooit is MDMA direct dodelijk bij een normale gebruikershoeveelheid – dan moet er toch echt iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld ernstige oververhitting of zout- of vochttekort. Dingen die vervelend genoeg ook weleens gebeuren, bijvoorbeeld vorig jaar op Lowlands, maar bij verstandig gebruik te voorkomen zijn. Het zou wel heel toevallig zijn als drie mensen vlak achter elkaar allemaal een vergelijkbare fout maakten op exact dezelfde plaats. ADE strekt zich immers uit over vele tientallen verschillende locaties door heel Amsterdam.

Wat is er dus waarschijnlijk gebeurd op ADE? De dealer heeft ‘XTC-pillen’ verkocht met daarin geen MDMA, maar iets anders. Een gevaarlijker drug, die wél dodelijk kan zijn bij een gebruikershoeveelheid. Dit gebeurt helaas vaker, in het verleden met stoffen als mCPP en PMMA. Dit kan komen door foutieve productieprocessen, gierigheid of wellicht kwade opzet – moeilijk te zeggen. Het onderzoek ernaar is nog niet verricht, dus op dit moment kunnen er moeilijk uitspraken over gedaan worden. (Disclaimer: ik schrijf dan ook alleen wat ik vermoed.) De kranten doen dat echter wel, en grijpen met beide handen de kans aan om XTC weer eens in een kwaad daglicht te stellen. De Telegraaf, waarvan je natuurlijk ook niets anders verwacht, gooit er nog een schepje bovenop en demoniseert niet alleen alle drugsgebruikers of het uitgaansvolk, maar meteen de hele ‘pillengeneratie’. Wow.

Cynisch genoeg zal deze situatie, gezien de berichtgeving in de media, vermoedelijk weer gebruikt worden om drugs in een nog kwader daglicht te zetten, en dus het verbod erop te blijven steunen. Terwijl het verbod op drugs deze doden juist indirect veroorzaakt heeft. Als MDMA gewoon legaal was, en op gecontroleerde wijze gekocht kon worden op het feest of bij de smartshop, dan hadden deze drie mensen vermoedelijk nog geleefd. Dan hadden ze een veilige gebruikersdosis van het relatief onschadelijke MDMA achter de kiezen gehad, hadden ze een leuke avond gehad, en vermoedelijk nu last van vermoeidheid of een dipje. Niet meer dan dat.

Maar de meeste mensen kunnen of willen dat niet begrijpen, omdat (bijna) elk nieuwsmedium zo hard mogelijk het tegenovergestelde schreeuwt, evenals bekrompen politici. Tragische ongevallen worden consequent misbruikt om effectieve antireclame voor XTC te maken, en er wordt ook nu niet gekeken naar een daadwerkelijke oplossing. Niet verrassend. Maar toch elke keer weer een bron van frustratie.

Advertenties

2 reacties op ‘Dood door schuld: XTC op het Amsterdam Dance Event

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s