Excalibur of Ebola: een verhaal over prioriteiten stellen

Grote ophef in Dallas. Ebola, de engste ziekte ooit op aarde een relatief zeldzame tropenziekte waar iedereen tegenwoordig veel te bang voor is, is nu ook opgedoken in deze stad. Een verpleegkundige, die een ebolapatiënt uit Liberia heeft behandeld, is nu zélf besmet geraakt, en ligt nu in quarantaine. De bevolking is geschokt. Is het omdat ze bang zijn dat de stad, de staat Texas, of misschien wel de hele VS gevaar loopt voor besmetting? Is het boosheid over de laksheid van de VS en de internationale gemeenschap in het onder controle houden en bestrijden van de uitbraak?

Neuh. Men is boos omdat de verpleegkundige een hond heeft, en dat deze hond bijna werd afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen.

Serieus?

Het is niet de eerste keer dat men een hond moet laten inslapen vanwege ebola. In Spanje gebeurde dit een week eerder, toevalligerwijs was dit óók de hond van een besmet geraakte verpleegkundige. Ondanks protest van dierenrechtenactivisten is dit uiteindelijk gebeurd, maar protesten zijn nog voortdurend.

“Excalibur [de naam van de hond, red.], vergeten noch vergeven.”
In tegenstelling tot Spanje waren protesten in Dallas wél succesvol. De hond mocht blijven leven.

Dit is de wereld op zijn kleinst. Ebola is zeldzaam, zeker in de Westerse wereld. De huidige uitbraak heeft voor de eerste besmettingen buiten Afrika gezorgd. Desondanks is het een ziekte waar 4000 mensen in Liberia, Sierra Leone, Guinee, Nigeria en Senegal aan zijn gestorven. Deze uitbraak wordt door een schrijnend gebrek aan geld en voorzieningen maar niet onder controle gehouden, en in Liberia dreigt medisch personeel in staking te gaan omdat zij een hoger gevarengeld eisen. Er is tevens een minder bekende uitbraak van een andere vorm van ebola in Congo, waar 43 mensen aan zijn gestorven. Er is hier al helemáál niets over gemeld in de media, zowel overschaduwd door de uitbraak in West-Afrika als door de gewoonte om überhaupt geen enkel nieuws uit Afrika door te geven.

En de protesten gaan niet over betere bestrijding in Afrika, of een eis om meer geld vrij te maken daarvoor.

Het gaat over één hond in de Verenigde Staten.

Men zegt wel eens dat er weinig waarde wordt gehecht aan het leven van een dier. Dat is in ieder geval een idee dat PETA, Wakker Dier of de PvdD maar al te graag wenst te verspreiden. Ik ben alleen wel bijzonder benieuwd hoe zij deze mentaliteit weten uit te leggen. Want schijnbaar is in de Westerse wereld de dood van één hond een grotere reden voor protest dan de dood van 4000 Afrikanen.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s