Drugspetities met dodelijke disclaimers

Twee weken geleden schreef ik over de zin en onzin van advocaten op Lowlands. In een notendop: onschuldige mensen die graag eens drugs willen gebruiken worden opgepakt, en kunnen de rest van hun leven geen serieuze baan meer krijgen. Dat dit niet erg rechtvaardig is, was meer mensen opgevallen, zo bleek afgelopen zondagavond toen ik de tv aanzette. Het welbekende programma van BNN over seks en drugs, Spuiten en Slikken, wijdde er een item aan. Zij hebben een petitie opgezet getiteld ‘Een pil te veel maakt geen crimineel’. Een veelbelovende titel voor een petitie die moet voorkomen dat mensen buitensporig hard gestraft worden voor iets wat niet verboden zou moeten zijn.

Ik heb hem niet getekend.

Kalm aan Piet, dit gaat over een andere petitie.

Als iemand die zich regelmatig publiekelijk uitspreekt als voorstander van recreatief drugsgebruik verras ik hier misschien mensen mee. De voornaamste reden dat ik niet teken ligt hem in een dodelijke disclaimer die aan het einde van de petitie wordt genoemd. Deze luidt als volgt:

“Het is niet zo dat we het bezit van harddrugs uit het strafrecht willen halen. Ook willen we het gebruik van harddrugs niet promoten.”

Dus met andere woorden, zelfs de redactie van Spuiten en Slikken vindt het nog steeds normaal dat iemand die een pilletje snoept of alleen maar bezit als wetsovertreder wordt gezien. Ze willen alleen maar lichtere straffen. Maar ze willen nog steeds straffen. De voorlaatste zin van deze petitie helpt de hele bedoeling ervan om zeep. Het betekent dat ze tevreden zijn als dit piepkleine stapje in de juiste richting is gezet. Doel bereikt, niets meer aan doen, tijd om te zuipen, want een pil is nog steeds illegaal. En strafbaar. Dit is geen water meer bij de wijn, maar een paar druppels wijn in je water. Zoals ik twee weken terug al schreef: neem nou in vredesnaam een voorbeeld aan Portugal.

Ik vrees persoonlijk dat de gemiddelde VVD’er met een diamanten plaat voor zijn kop (want die kunnen ze ongetwijfeld betalen) niet wakker ligt van welke drugspetitie dan ook, maar dat even terzijde. Als je ze ook nog gaat vertellen dat je het eens bent met de illegaliteit van iets, maar een lichtere straf op zijn plaats zou vinden, lachen ze je recht in je gezicht uit. Lichtere straffen? Ben je wel goed bij je hoofd? Al vele jaren zetten ze zich in voor zwáárdere straffen bij crimineel gedrag. Waarom zou deze situatie anders moeten zijn?

Het gebruik van het woord ‘promoten’ in de allerlaatste zin slaat al evenmin ergens op. Het is een overbodige disclaimer, want vanzelfsprekend is iets minder of niet bestraffen niet hetzelfde als promoten. Je gloednieuwe tv aan piepkleine stukjes slaan met een hamer is ook niet illegaal, maar dat betekent niet dat er van overheidswege meteen een reclamecampagne voor gefinancierd wordt. (Hoewel er zoveel onzin op tv is dat het misschien helemaal niet zo’n slecht idee is.) En dan het woord ‘harddrugs’, wat een vreselijk achterhaalde term is dat. In de praktijk bestaat er nog maar één softdrug, dat is cannabis. Volgens verschillende onderzoeken (opnieuw, zie twee weken geleden en kijk ook eens deze documentaire) is cannabis echter helemaal niet zoveel minder gevaarlijk dan de gemiddelde ‘harddrug’. Wel minder gevaarlijk dan alcohol, trouwens.

Ik moet toegeven dat ik iets beter had verwacht van Spuiten en Slikken, maar misschien was dat ook wel erg optimistisch voor een programma dat ook doodleuk meedeed aan de demoniseringscampagne van, toegegeven, het vrij riskante GHB. Duidelijk is in ieder geval dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft. Ik wens alle deelnemers succes met hun petitietje.

Advertenties

Een reactie op “Drugspetities met dodelijke disclaimers

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s