Free Oktober, maar alleen voor óns

Komende vrijdag is het weer 3 oktober, wat betekent dat de binnenstad van Leiden weer één grote kermis zal zijn. Op deze dag viert de stad Leidens Ontzet, ter herinnering aan het einde van de belegering in 1574. Natuurlijk zou dit niet zijn gelukt zonder de domme afwachtendheid van de Spanjaarden moed van de Watergeuzen, en om hen te eren eten de Leidenaren die dag hetzelfde als wat de geus destijds had uitgedeeld: haring en witbrood.

Maar het is natuurlijk vooral een mooi excuus om met zijn allen bier te gaan drinken en hele foute nummers te draaien. En juist bij dit allergezelligste aspect van 3 oktober zijn er problemen ontstaan.

De officiële festiviteiten, zoals het uitdelen van de haring met witbrood, een optocht door de stad en een grote vuurwerkshow op het eind, wordt georganiseerd door de 3 October Vereeniging, opgericht in 1886 om de organisatie over te nemen van de gemeente. Maar het zou natuurlijk geen volksfeest zijn zonder dat de hele stad mee zou doen, dus ook de kroegen pakken flink uit: tentjes, standjes, podia en terrasjes worden over de hele stad opgebouwd om zo veel mogelijk bier aan de feestgangers te verkopen.

Maar dit jaar komen er klachten binnen vanuit de horeca. De 3 October Vereeniging zou te veel optrekken met de gemeente, de gemeente zou te veel regeltjes voor de vergunningen bevatten, en men is boos dat voorzieningen, beveiliging en schoonmaak door de kroegen zelf betaald moeten worden. Veel kroegbazen zijn dit jaar dan ook gestopt met activiteiten of zijn van plan dit vanaf volgend jaar te doen. Verder is men ook voornemens shirts met “Free Oktober” te dragen, zoals hierboven

Nu snap ik de klachten van deze kroegbazen wel, leer mij de gemeente Leiden kennen. De stad heeft een enorm ingewikkelde bureaucratie, met schijnbaar arbitraire of overdreven regelementen. Ik kom bijvoorbeeld zelf niet in aanmerking voor een paar voor studenten bedoelde regelingen omdat ik te veel geld op mijn rekening heb.

Maar dan.

De horeca is namelijk niet alleen boos vanwege de vele regels. Ook over het feest zelf zijn er klachten. Bezoekers zouden namelijk drank meenemen naar de tentjes, standjes en podia, waardoor ze winst mislopen. Dat geeft bij mij een slechte indruk. Ten eerste: hoe ga je zoiets handhaven? Deze activiteiten vinden op de openbare weg plaats terwijl het alcoholverbod tijdelijk is opgeschort, de evenementen zijn, hoewel er een vergunning voor is, niet een officieel deel van 3 oktober, en ik weet zeker dat de politie wel betere dingen te doen heeft die dag dan iedere bierdrinker controleren of hun gerstenat wel bij de veel te dure stands gekocht is. Ten tweede: je hebt zojuist geklaagd over een overdaad aan regels en dat je moet betalen voor voorzieningen, en je pleit voor een “Free Oktober”. Vervolgens zeg je dat je regels wilt met betrekking tot de feestvierders. Zie je zelf de hypocisie daar niet van in? “Nee, wij zouden niet meer moeten betalen dan nodig is. Wíj niet.”

Ik zal er op 3 oktober in elk geval niet meer om malen. Dan ben ik te druk bezig met de schiettent, hutspot met klapstuk eten, en ja, ook met bier drinken. Misschien zelfs wel bij de stands.

Leiuh!

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s