Het feminisme rechtvaardigd

Het feminisme is booming. Met kleine stapjes verandert het ouderwetse beeld van ‘de feminist’ als man-hatende, mannelijk-ogende, onbegeerlijke vrouw. Nu Emma Watson en Beyoncé (om er maar een paar te noemen) zich hebben uitgesproken als feminist, houdt dat achterhaalde idee nauwelijks meer stand. Deze vrouwen inspireren ook andere vrouwen dat beeld naast zich neer te leggen. De vraag om gelijke rechten is er niet langer één die enkel de beha-verbranders aantrekt. Toch klampt een aantal mensen zich uit alle macht vast aan de overblijfselen van die opvatting. Zij vinden het feminisme niet nodig en iedereen die dat wel vindt haat mannen. De reacties die deze mensen achterlaten op feministische uitspraken, zijn ironisch genoeg vaak precies de reacties die tonen dat het feminisme zeer zeker nog wel nodig is.

Dit is zelfs zo’n veel voorkomende gebeurtenis, dat er een regel naar is opgesteld, die ‘Lewis’s Law’ heet:

“The comments on any article about feminism justify feminism.”

Met Emma Watson’s speech voor de Verenigde Naties is diezelfde trend te ontdekken, terwijl mannen in haar speech juist een bijzonder grote focus waren. Watson legt uit dat het feminisme aan beide kanten wil schaven; dat ook voor mannen veel grond te winnen is en dat zij zich hier ook voor inzet. Ze benoemt meerdere malen het stigma van mannelijkheid; de ‘regels’ waar mannen aan moeten voldoen, omdat zij anders mietjes zijn. Vervolgens roept ze mannen op zich ook achter het feminisme te scharen; omdat gelijkwaardigheid is waar de moderne samenleving zich om prijst, hoewel het in veel gevallen nog ver te zoeken is.

Het is een speech die alles behalve haat zaait richting mannen; die niet probeert vrouwen de baas van de wereld te laten zijn, maar juist iedereen op zijn/haar eigen manier tot hun recht te laten komen. Watson’s speech was een erg vooruitstrevende speech, maar zelfs daar kwamen we Lewis’s Law tegen. Blijkbaar was niet iedereen er klaar voor.

sum monerich binsguydecervens

Deze drie reacties waren de ‘top comments’ bij de video van Emma Watson’s VN-speech. Na nog meer comments gelezen te hebben, maak ik me nu alweer helemaal kwaad om hoe weinig sommige mensen begrepen hebben van de kern van haar verhaal. Na een kwartier-lange speech, waarin compassie wordt getoond voor oneerlijke verwachtingen naar mannen, komen sommige mensen tot geen enkele andere conclusie dan ‘feministen proberen de wereld te veroveren’.

Dat brengt me terug bij waarmee ik deze blog begon: wat er ook gezegd wordt, als iemand zich aansluit bij het feminisme, wordt diegene een mannenhater geacht. Wij vragen om sociale, politieke en economische gelijkwaardigheid. Wij vechten voor het afbreken van gender-gerelateerde verwachtingen. En toch zal in de reacties de focus altijd komen te liggen op de benaming van het feminisme, of wordt er niet eens aandacht besteed aan de inhoud. Volgens de mensen die reageren zoekt het feminisme niets anders dan vrouwelijke dominantie. Dat bevechten zij dan met alles wat zij hebben, in plaats van in gelijkwaardigheid een gulden middenweg te zoeken, zoals het feminisme pleit.

 

Advertenties

Een reactie op “Het feminisme rechtvaardigd

  1. Daan Kusen 28 september 2014 / 20:05

    Ik ben het helemaal met je eens, maar wil daar wel nog aan toevoegen dat de YT comment-sections tegenwoordig beter te vermijden zijn, want wat er geschreven wordt is van zo’n ongelofelijk laag niveau, dat er geen benaming voor bestaat.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s