Stop de wereld, Schotland wilt erbij

Over drie dagen kunnen de inwoners van Schotland beslissen over een van de belangrijkste vraagstukken in hun geschiedenis: moet het land onafhankelijk worden van Groot-Brittannië?

De opiniepeilingen laten in elk geval zien dat de bevolking hier uiterst verdeeld over blijft, net als de overheid zelf. De campagne rond het referendum is in een strijd veranderd, aan de ene kant geleid door de Schotse regering, die sinds 2007 wordt gedomineerd door de nationalistische Scottish National Party, en aan de andere kant door de nationale regering onder leiding van David Cameron, die binnen zijn eigen partij (Conservative and Unionist Party) al zwaar onder druk staat omdat hij het referendum überhaupt heeft toegestaan. Een druk die steeds hoger begint te worden, omdat er sinds vorige week voor het eerst een krappe meerderheid vóór afscheiding van het Verenigd Koninkrijk is.

In augustus werd duidelijk dat niemand de Braveheart-referenties nog grappig vond.

Waarom lijken de Schotten na een unie van meer dan 300 jaar ineens voor onafhankelijkheid te zijn? De eerste verklaring ligt in dat Londen erg, erg ver is. Geografisch gezien was dat natuurlijk altijd zo, maar sinds 2010 zijn er ook op politiek gebied weinig overeenkomsten meer tussen Westminster en Holyrood. Sinds de oprichting van het Schots Parlement in 1999 heeft de bevolking consequent linkser dan de rest van het land gestemd: bij de nationale verkiezingen in 2010 stemde 42% van de Schotten op Labour tegen 29% van de totale bevolking, en kregen de nationaal winnende Conservatives slechts één Schotse zetel, in een zuidelijk district. Dit verschil heeft er steeds meer voor gezorgd dat veel Schotten het gevoel hebben gekregen dat ze zijn opgescheept met een regering waar zij niet voor gestemd hebben. De campagne is ook erg ideologisch gescheiden: veel linkse partijen (met uitzondering van Labour) hebben zich bij de onafhankelijkheidsbeweging aangesloten, terwijl de tegenstanders van onafhankelijkheid te vinden zijn bij de drie grote nationale partijen, maar vooral bij rechtse partijen als UKIP en de BNP. Daarnaast zijn ook protestantse partijen in Noord-Ierland tegen een Schotse onafhankelijkheid, ongetwijfeld omdat dit problemen op zou leveren met Ierse nationalisten.

Andere redenen zijn wat specifieker. Schotland beschikt over de grootste oliereserves van de EU, en wil meer van deze reserve profiteren, en het Schots parlement is van plan om de Britse nucleaire wapensystemen in het land te ontmantelen. Ook wilt het bij de EU blijven, terwijl in de rest van Groot-Brittannië juist stemmen voor een vertrek opgaan. De EU blijft echter nog steeds een probleem bij onafhankelijkheid, net als de NAVO, omdat Schotland bij onafhankelijkheid waarschijnlijk behandeld zal worden als een kandidaat-lidstaat, en het proces om volwaardig lid te worden maanden kan duren. De plannen om Schotland ook volledig te ontdoen van nucleaire wapens zal zeker bij de NAVO ook niet goed vallen.

Tenslotte is ook niet zeker hoe de onafhankelijke staat Schotland eruit gaat zien. Omdat het land al hetzelfde koninklijk huis had als Engeland toen de twee staten samen werden gevoegd zal koningin Elizabeth waarschijnlijk wel aanblijven als staatshoofd, maar over vooral de economie is nog heel veel onzekerheid. Welke munt neemt men aan: de pond, de euro of een eigen valuta? En is Schotland in staat om het eigen bankenstelsel in eigen land te houden?

Ah dinnae ken.

Advertenties

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s