De digitale schandpaal

De afgelopen weken doken er op Facebook meerdere filmpjes op van tieners die in elkaar werden geslagen. Enkele psychisch gestoorde figuren vertoonden een vrij extreme mate van agressie, en werden daarbij nog gefilmd ook. Geen fijne beelden. Het deed mij denken aan een situatie van een tijdje terug, waarbij een paar jongens een kattenkop in hun handen hadden. Ja, letterlijk een kop van een kat. Die leefde niet meer. Dat betrof dan geen filmpje, maar gewoon een foto, en in beide gevallen verspreidde het zich in rap tempo over de sociale media.

Allereerst even een open deur intrappen: ik hoef die troep niet op mijn timeline. Het heeft voor mij persoonlijk geen toegevoegde waarde om afgehakte kattenhoofden te zien, noch om filmpjes te zien waarin mensen bijna dood worden getrapt. Ik kan me ook niet voorstellen dat dat voor anderen wel geldt. Wanneer het te doen is om het vinden van de dader, dan is het een kleine moeite om de boel even te censureren. Beter nog: stuur het naar de politie en doe aangifte, dat is veel effectiever. Dan ben je ook niet eerst wekenlang bezig met andermans beeldscherm vervuilen.

Een intacte kat. Veel beter.

Vermoedelijk is er bij veel mensen niet eens sprake van oprechte interesse in het grijpen van de dader. Het zal niet de eerste keer zijn dat mensen elkaar willen shockeren en op het verkeerde been willen zetten. Shockeren is natuurlijk een bekend fenomeen op internet; het verklaart waarom afbeeldingen als Goatse en Tubgirl en later het scatfilmpje “2 girls 1 cup” zo populair zijn geworden. Maar hoe vies die dingen ook zijn, er zijn een paar belangrijke verschillen. Ten eerste worden ze niet door je strot geduwd op Facebook (waar filmpjes tegenwoordig automatisch afspelen!), en ten tweede is er geen sprake van excessief geweld. De mensen die daar getoond worden doen alleen zichzelf dingen aan. Als je dan echt per se wil shockeren, doe het dan alsjeblieft op de ouderwetse manier. Liever helemaal niet natuurlijk, maar toch.

Natuurlijk zijn er ook mensen die wél de dader willen grijpen. Dat kan echter een nog groter probleem opleveren. Niet alle foto’s en filmpjes zijn even duidelijk of veelzeggend als die met dat kattenhoofd, maar ze worden wel allemaal op dezelfde manier geïnterpreteerd. Degene die in beeld wordt gebracht, moet hangen. Je krijgt op die manier een situatie die doet denken aan de ouderwetse ‘lynch mobs’. Mensen die met fakkels en hooivorken worden opgejaagd door een boze menigte. Als men er eenmaal van overtuigd is dat je iets verkeerd hebt gedaan, is het vrijwel onmogelijk om je goede naam nog terug te krijgen. Met een beetje pech kan zo een onschuldig iemand de rest van zijn leven moeten blijven vechten tegen allerlei aanvallen en doodsbedreigingen. Ironisch genoeg precies datgene dat een écht rechtssysteem moet voorkomen.

Bij een echte rechtszaak doet een rechter uitgebreid onderzoek naar de kleinste details om te bepalen of, en in hoeverre, iemand schuldig is. Zo ja, dan wordt een weloverwogen strafmaat bepaald. De digitale schandpaal werkt niet op die manier. De meeste mensen denken geen twee keer na over verzachtende omstandigheden en reageren vanuit onderbuikgevoelens. Ik ken die gevoelens wel: zoals eerder gezegd word ik zelf ook soms onpasselijk van die zooi. Maar je kunt er geen rechtspraak op baseren.

Dus mensen, alsjeblieft, kap eens met het oneindig doorsturen van die rotzooi. Je hebt er niets aan, ik heb er geen zin meer in en ik weet zeker dat dat ook voor een heleboel anderen geldt. Post liever gewoon een foto van het feestje waar je vorig weekend was. Oké?

Advertenties

2 reacties op ‘De digitale schandpaal

  1. Daan Kusen 27 juni 2014 / 18:23

    Natuurlijk moet er (on)schuld bewezen worden, maar zodra dat duidelijk is mogen ze de fakkels en hooivorken van mij alsnog aansteken en slijpen!

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s