North Korea is NOT the Legion of Doom

Bovenstaand filmpje is een scéne uit Die Another Day, de laatste James Bondfilm die ook daadwerkelijk áánvoelde als een Bondfilm, in plaats van een Britse kopie van de Bourne-serie. De tegenstander in deze film is een Noord-Koreaanse generaal die met een gewapende satelliet probeert Zuid-Korea te vernietigen. Een gestoord concept, en de film werd dan ook bekritiseerd als te campy en te onrealistisch.

Maar als dit te onrealistisch is, waarom schept de media dan een beeld van het échte Noord-Korea als minstens zo maniakaal en bijna cartoonachtig slecht?

Zeker op het internet staat het bol van berichten over Noord-Korea, die de bedoeling hebben om het land neer te zetten als de ultieme slechterik van de hedendaagse politiek. Ik heb eerder bericht over Jang Seong-Taek, de oom van leider Kim Jong-Un, die vorig jaar werd geëxecuteerd. Veel berichten meldden destijds dat hij aan de honden zou zijn gevoerd. Dit gerucht bleek uiteindelijk afkomstig te zijn van een Chinees satirisch blog, maar het kwaad was toen al geschied: het verhaal was tegen die tijd al verspreid via CNN, Fox News, en MSNBC. Ook andere verhalen over uit de gratie gevallen Noord-Koreanen doen de ronde: voormalig onderminister van Defensie Kim Chol zou zijn geëxecuteerd door middel van een mortiergranaat, wat uiteindelijk werd afgedaan als roddelpraat, en de coach van het Noord-Koreaans elftal zou na het dramatisch verlopen WK van 2010 zijn veroordeeld tot dwangarbeid, wat na onderzoek door de FIFA werd ontkracht.

Daarnaast heb je ook nog verhalen over Noord-Koreaanse “propaganda”, die zeker op de wat rechtsere hoeken van het internet maar al te graag voor waar worden aangenomen. Berichten over dat wetenschappers eenhoorns zouden hebben gevonden (dit bleek een bijnaam te zijn voor de hoofdstad van een 1e-eeuws koninkrijk, en het bericht ging dus om een archeologische vondst), propagandafilms die uiteindelijk parodieën uit het Westen bleken te zijn, of onmenselijke prestaties van Kim Jong-il waar zelfs de Noord-Koreanen nog nooit van hadden gehoord. Kortom: de Noord-Koreaanse bevolking wordt weliswaar geïndoctrineerd, maar ze zijn niet zó dom, dat ze zelfs deze idiote berichten voor waar aannemen. Nu het internet nog.

En waar al deze berichten vandaan komen? Waarschijnlijk is Zuid-Korea de oorzaak. Zeker wat Noord-Korea betreft is dit de grootste bondgenoot die het Westen heeft in Azië, en men neemt nieuws uit deze bronnen dus vaker voor waar aan. Besef echter wel: deze landen zijn nog altijd in oorlog met elkaar, en Zuid-Koreaanse kranten hebben er een absoluut belang bij om het Noorden af te zetten als een cartoonishly evil regime. Wees dus voortaan iets kritischer op berichten over Noord-Korea.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben hier niet om het regime van Kim Jong Un te verdedigen. Het is een nietsontziende totalitaire dictatuur die ik liever vandaag dan morgen zie eindigen. Maar liever zie ik dat gebeuren met argumenten die kloppen, aan de hand van gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Er is namelijk één ding erger dan een dictatuur verdedigen, en dat is een dictatuur aanvallen met onjuiste argumentatie. Dan geef je die dictatuur de gelegenheid om zichzelf makkelijk te kunnen verdedigen. Maar verder kan ik het niemand echt kwalijk nemen. Zoals Tim Stanley van de Telegraph opmerkte:

The thing about North Korea is that it’s so mad, so gruesome that it’s difficult not to believe whatever tall story you hear about it. Kim Jong-un ate a baby? The army uses kittens for taget practice? Kim Jong-il’s reanimated corpse stalks the countryside scaring children? It all seems possible.”

Advertenties

Een reactie op “North Korea is NOT the Legion of Doom

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s