Geleefd voor de drugs, maar niet als junk

Gisteren schreef Meike hoe moeilijk het voor haar was om Tivoli te zien sluiten. Ook ik heb deze week een moeilijk momentje gekend, toen een van mijn grote helden overleed. Alexander ‘Sasha’ Shulgin, chemicus, filosoof en schrijver, kwam afgelopen maandagavond op 88-jarige leeftijd aan zijn einde. Thuis, en omringd door familie en vrienden.

De kans is groot dat je nog nooit van hem hebt gehoord, dus even een korte toelichting. Alexander Shulgin, geboren in 1925 in de Verenigde Staten, was in de eerste plaats een chemicus, die na zijn opleiding op Harvard werkte voor diverse grote bedrijven. Nadat hij in de jaren ’50 voor het eerst experimenteerde met de psychedelische drug mescaline, was hij daarvan zo onder de indruk dat hij uiteindelijk besloot om de rest van zijn leven onderzoek te gaan doen naar drugs.

Als chemicus is hij uiteindelijk vooral bekend geworden als ‘Godfather of XTC’. Hij was degene die de vergeten stof MDMA (de actieve stof in XTC-pillen) opnieuw synthetiseerde, en erachter kwam wat dit in de juiste dosis met een mens kon doen. Hij heeft zelf echter nog veel meer drugs uitgevonden, waarvan 2C-B de bekendste is geworden. Al deze drugs testte hij uit op zichzelf en mensen uit zijn naaste omgeving.

Alexander Shulgin trouwde met Ann, die eveneens veel interesse had in deze drugs. Zij is een tijd lang werkzaam geweest als psychotherapeute en heeft met behulp van MDMA en 2C-B heel bijzondere doorbraken bereikt bij haar cliënten. Ze beschreef ook hoe mensen worden geconfronteerd met hun innerlijke demonen, en hoe ze daarmee konden leren omgaan. Verder beschreef ze in wat voor interessante, maar soms verwarrende staten van bewustzijn je kan terechtkomen wanneer je onder invloed bent.

Vanaf de jaren ’90 kwamen er steeds meer problemen. In zijn tweede boek TiHKAL (1997) beschrijft Shulgin hoe door de DEA op dubieuze gronden zijn licentie wordt ontnomen voor het bezitten van ‘illegale’ drugs. Hij beschrijft hoe er een ware demoniseringscampagne wordt opgezet om de drug LSD in een zo kwaad mogelijk daglicht te krijgen. Toch komen ook de mooie verhalen naar voren, over spirituele en goddelijke ervaringen met psychedelica in Lourdes of gewoon thuis.

Heden ten dage zijn er nog altijd veel misverstanden in de wereld over drugs. Drugs worden over het algemeen ten onrechte gezien als levensgevaarlijk, zeer verslavend en kwaadaardig, en als oppervlakkige ontsnapping uit de realiteit. Ze kunnen bij onverstandig gebruik zeker schade aanrichten, maar ze kunnen ook enorme persoonlijke groei en interpersoonlijke liefde teweegbrengen. Helaas hebben de meeste mensen nog altijd vooral aandacht voor de negatieve kant. Terwijl het eigenlijk best meevalt. Experts zijn het erover eens dat bijvoorbeeld LSD, MDMA en paddo’s lang niet zo gevaarlijk zijn als alcohol en tabak. Maatschappelijk geaccepteerde drugs. In werkelijkheid geldt voor de meeste drugs dat er een verstandige en een onverstandige manier is om het te gebruiken. Toch blijven conservatieve politici wereldwijd moeilijk doen, waardoor een heleboel drugs overal illegaal blijven, en blijft het volk vooral bang.

De gevaren worden dus overschat, en tegelijk worden de positieve kanten onderschat. Alexander Shulgin en zijn vrouw Ann hebben altijd hun best gedaan om te laten zien wat je ook kan bereiken met drugs, wanneer je er verstandig mee omgaat. Hoe de prachtige ervaringen je leven kunnen verrijken, en de moeilijkere ervaringen je helpen om dingen te verwerken. Na een slordige 4000 trips op de meest uiteenlopende drugs, zo wordt geschat, had Shulgin natuurlijk wel enig verstand van zaken.

Shulgin heeft een waardevol, mooi en lang leven geleid. Helaas krijgt hij momenteel niet de media-aandacht of de bewondering die hij verdient. Maar laten we zorgen dat zijn gedachtengoed niet verloren gaat. Laten we blijven strijden voor rechtvaardigheid, net zolang tot psychoactieve stoffen de plaats in de samenleving hebben die ze verdienen. Tot de wereld niet meer wordt geregeerd door angst voor het onbekende. Tot de immorele ‘War on Drugs’ eindelijk ten einde zal zijn.

Rust in vrede, Sasha…

Advertenties

2 reacties op ‘Geleefd voor de drugs, maar niet als junk

  1. Daan Kusen 8 juni 2014 / 12:23

    Ik had inderdaad nog nooit van de man gehoord. Toch verrekte jammer dat hij is overleden.

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s